Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Празник на розата" стана официална марка на Карлово и Казанлък

2
Снимка: kazanlak.com

Уникалния Празник на розата патентоваха общините Карлово и Казанлък. Регистрационният номер на марката е № 133543, а срокът на съвместния патент е 5 август 2024 година.

„След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентното ведомство на Република България и Софийски градски съд, между двете общини има сключено споразумение на 10.12.2020 г. за съвместно притежание на правата на марка рег. № 133543 „ПРАЗНИК НА РОЗАТА“ – словна, заявена на дата 05.08.2014 г., регистрирана на името на Община Карлово и Община Казанлък на 19.04.2021 г.“, посочват от Асоциацията „Царици на розата“ в Карлово. 

Съвместният патент се наложи след опити на физически и юридически лица, които нямат нищо общо нито с розобера, нито с провеждането на празници и ритуали, свързани с него, да организират подобни събития, уточняват от Асоциацията.

От благотворителната неправителствена организация припомнят, че празникът се отбелязва за първи път през 1902 г. в чест на цъфналата маслодайна роза, чийто аромат и уникални свойства прославят страната ни по цял свят. Празникът се отбелязва всяка година в Розовата долина с центрове Карлово и Казанлък, а от 1969 г. има национално значение и е обвързан с редица други туристически събития – конкурс за Царица на розите, шествие, ритуал „розобер“ и др.

Традиционно празникът на розата се провежда в последната седмица на месец май, когато розоберът е в разгара си. Тази година е насрочен за 29 май. Досега бе отменен само през 2020-та година заради пандемията от коронавирус.

Предстои да се регистрира още една съвместна марка с входящ № 138551 „Празник на розата“, заявена на 01.10.2015 г. 


Галерия

Още от категорията

Д-р Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив

Доктор Георги Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив. Той бе избран на проведеното отчетно-изборно събрание на съсловната организация.  За Радио Пловдив д-р Цигаровски заяви, че с отговорност поема поста и благодари на своите колеги за оказаното доверие. Той припомни, че от 2001 година е част от пловдивската лекарска колегия,..

публикувано на 18.06.21 в 11:38

45 тона боклуци извозиха от незаконно сметище в "Южен"

45 тона боклуци са извозени от нерегламентирано сметище в район на ул. „Акад. Петър Динеков“ в район „Южен“.   То се е образувало около изоставен контейнер в търговска база „Лъч“. Три самосвала са направили общо 9 курса, зада избозят боклуците, в непосредствена блозост до които са  жилищните блокове на ул. „Студенец“. Директорът на..

публикувано на 18.06.21 в 11:17

Възстановяват зеленина, унищожена от паркиращи коли

Унищожената зелена площ пред пловдивската детска градина „Славей“ на ул. „Полковник Сава Муткуров“ в район "Северен" ще бъде възстановена. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев след проверка по сигнали на граждани.  В момента мястото е безогледно отъпкано от постоянно паркиращи автомобили, но с поставянето на подходящи..

публикувано на 18.06.21 в 09:52

Затвориха пътя за Чудните мостове, пороите го разрушиха

Пътят към туристическата дестинация “Чудните мостове” в Родопите е разрушен и наводнен от обилните порои, паднали тази нощ. Шосето е затворено, а реката, която тече успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния пътен участък.  Трябва спешна помощ от правителството за ремонта на 7-километровата отсечка от пътя, тъй като..

публикувано на 18.06.21 в 07:56

НВО по математика за над 10 700 ученици в Пловдив и областта

Днес се провежда Национално външно оценяване по математика в 7 и в 10 клас за над 111 хиляди ученици в страната. За първи път в системата на българското образование ще се проведа НВО и в 10 клас, по изпита по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта.  Ангажирани са всички гимназии, както и средните училища, които ще проведат..

обновено на 18.06.21 в 06:38