Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни


Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово.

Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“ за периода 2014-та 2020-та година  и е на стойност от 63 и 500 милиона лева без ДДС, с изпълнител Обединение „Европейски железници“. 

Изградени са шумозащитни и предпазни стени, осигурен е и достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова, а влаковете вече могат да се движат с по-висока скорост, до 130 км. вчас в съответствие с всички нормативни изисквания. Рехабилитирани са  железния път, системите за сигнализация и телекомуникация,  приемните здания и техническите сгради.

На гарата в Белозем е изграден и пешеходен надлез, както с асансьори така и със стълби. Гарата в Маноле също е обновена, макар и да се се ползва от значително по-малко пътници.

Модернизираните гари в Маноле и Белозем са по главната за страната жп линия  Пловдив – Стара Загора – Бургас, която е  и част от Транс-европейската транспортна мрежа с транспортен коридор „Ориент/ Източно Средиземноморски”. 


Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03