Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

| обновено на 17.05.21 в 17:02

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните.
 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, джипитата и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

„Важно е да ваксинираме възрастните хора. Ние можем да ваксинираме голям процент от населението и смъртността да остане висока. Защото статистиката казва, че едва 2 % отпочиналите са хора под 40 годишна възраст. Значи ние да ваксинираме всички под 40 години, няма почти да намалим общата смъртност. Ако обаче ваксинираме възрастните хора, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността. И това е нашият приоритет. Затова изменяме този план“, обясни Стойчо Кацаров.

В дните от понеделник до четвъртък ще се допуска имунизиране на лица и под 60 годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

Заместник-директорът на РЗИ-Пловдив доктор Аргир Аргиров заяви, че и сега в града и областта има разкрити логистични центрове.

„По същество в нашата работа нищо няма много промени. Ние и сега имаме такива логистични пунктове, тъй като нашите служители работят в и в Асеновнград, Първомай, Карлово и другите общински градове. Няма проблем. Джипитата ще получават ваксините от нашите служители в тези центрове", обясни доктор Аргиров.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване, гласи още заповедта на здравния министър.

„В системата, където са се регистрирали, те винаги могат да ходят в определените центрове и да се ваксинират. Не мисля, че някой ще бъде върнат“, каза още доктор Аргиров. Той съобщи, че има достатъчно количества ваксини и няма проблем да бъдат обхванати всички желаещи. „Призовавам хората, които са решили да се ваксинират или още се двоумят, да го направят“, каза още доктор Аргир Аргиров.

Заради авария тази вечер сградата на здравната инспекция в Пловдив, където при специален теммпертурен режим се съхраняват ваксините за града и региона, остана за броени минути без ток. Проблемът е отстранен своевременно, като е избегнат всякакъв риск за ваксините.

Цялото интервю с доктор Аргир Аргиров можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Карловската болница очаква над 200 000 лева за апаратура и ремонт

Карловската болница МБАЛ “Д-р Киро Попов” е едно от лечебните заведения в страната, които ще получат подпомагане от оперативна програма “Региони в развитие”. Тя беше една от болниците, които по време на вълните от COVID-19 изпита най-много затруднения.  Темата коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:51

80 гимназисти от Пловдив очакват ваксина срещу ковид

РЗИ е изпратило запитване до всички училища в областта и очаква отговор от родителите на децата дали ученици над 12 години биха искали да се ваксинират срещу Ковид- 19, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, която ръководи отдел „Противоепидечен контрол“ в инспекцията. Това стана възможна след като Европейската агенция по лекарствата..

публикувано на 14.06.21 в 11:19

Клипове в интернет плашат хората в Столипиново с ваксините

10 поставени ваксини за два дни. Това е резултатът от кампания в Столипиново през уикенда, в която РЗИ разположи открит ваксинационен пункт. Хората в квартала проявиха почнти нулев интерес, въпреки че предварително разговори са проведени и с неформални лидери и с медиатори. Според Еньо Петров, бивш общински съветник и един от неформалните лидери в..

публикувано на 14.06.21 в 10:49

Обновена по европроект е жп гарата в Карнобат

ЖП гарата в Карнобат бе изцяло ремонтирана със средства от Oпepaтивнa пpoгpaмa „Tpaнcпopт и тpaнcпopтна инфpacтpyĸтypa“ за периода 2014-2020г. В цялостното  обновяване на гаровия комплекс бяха вложени близо 4 милиона и 142 000 лева. Архитект Александър Туджаров от Национална компания железопътна инфраструктура отбелязва, че гарата е важна точка в жп..

обновено на 14.06.21 в 10:37

"Добро утро, ден!" с проф. Тони Шекерджиева - Новак

От Пловдивското музикално училище, през Консерваторията, сцените на България и Европа, преподавателската кариера, семейството в дългата линия от нейната прабаба до внучката, която е бучката й захар в деня...- това е маршрутът на разговора ни с ректора на АМТИИ "Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева - Новак. И пътят не е прав.  В "Добро утро, ден"..

обновено на 11.06.21 в 17:11