Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт. 

Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се превръщат в „различни“ човешки същества, които с гласовете и песните си се докосват до божественото, и носят просветление за смисъла на човешкия живот. Спектакъл - възхвала на българската народна песен, съобщава от музея.“ С него стартира и новата музейна програма „Музеят – новото сценично пространство на Смолян“. Той е създаден като част от официалната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.

Днес в музея се открива и Фотодокументалната изложба " Крепости в Средните Родопи и животът в тях". Тя представя резултатите от археологическите проучвания в района. Общият брой на регистрираните крепости към момента е 25, датиращи от края на V хил. пр. Хр. (краят на каменно-медната епоха) до Средновековието (XIV век), като частично или изцяло проучени са 13 от тях.

Голяма част от крепостите в Средните Родопи са използвани и поддържани в продължение на столетия, други са преизграждани наново. Общото при всички е изключително доброто им местоположение, предлагащо защита на жителите на близките населени места при възникване на опасност или улесняващо контрола на движението по главните Трансродопски пътища.

Автори на изложбата са археолозите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян Дамян Дамянов, Маргарита Люнчева и д-р Николай Бояджиев.

През целия празничен ден музеят ще ралоти с "Вход свободен" за посетители.

В интервю в предаването "Точно днес" директорът на музея Валентина Василева сподели, че в пандемията залите нса останали пусти, но колегите са осъществили мнго онлайн ппроекти и срещи с най- малките, които са ги вдъхновявали.

Тя изрази надежда, че с новите си дейности РИМ ще стане притегателен център и за туристите, които включват в своя маршрут Родопите и Смолянския край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно“ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул в..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04