Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт. 

Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се превръщат в „различни“ човешки същества, които с гласовете и песните си се докосват до божественото, и носят просветление за смисъла на човешкия живот. Спектакъл - възхвала на българската народна песен, съобщава от музея.“ С него стартира и новата музейна програма „Музеят – новото сценично пространство на Смолян“. Той е създаден като част от официалната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.

Днес в музея се открива и Фотодокументалната изложба " Крепости в Средните Родопи и животът в тях". Тя представя резултатите от археологическите проучвания в района. Общият брой на регистрираните крепости към момента е 25, датиращи от края на V хил. пр. Хр. (краят на каменно-медната епоха) до Средновековието (XIV век), като частично или изцяло проучени са 13 от тях.

Голяма част от крепостите в Средните Родопи са използвани и поддържани в продължение на столетия, други са преизграждани наново. Общото при всички е изключително доброто им местоположение, предлагащо защита на жителите на близките населени места при възникване на опасност или улесняващо контрола на движението по главните Трансродопски пътища.

Автори на изложбата са археолозите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян Дамян Дамянов, Маргарита Люнчева и д-р Николай Бояджиев.

През целия празничен ден музеят ще ралоти с "Вход свободен" за посетители.

В интервю в предаването "Точно днес" директорът на музея Валентина Василева сподели, че в пандемията залите нса останали пусти, но колегите са осъществили мнго онлайн ппроекти и срещи с най- малките, които са ги вдъхновявали.

Тя изрази надежда, че с новите си дейности РИМ ще стане притегателен център и за туристите, които включват в своя маршрут Родопите и Смолянския край.

Още от категорията
Донка Налбантова, доц. Елена Кантарева,Смиляна Захариева, Мария Колева

За първи път Празник на розата в къща Хиндлиян

Първото издание на празника на розата в къща Хиндлиян  ще се проведе на 26 и 27 юни. Инициативата  на ОИ „Старинен Пловдив“ е подкрепена  от различни институции с отношение към традицията и производството на козметични продукти на базата на розово масло, сред които „Българска роза“ АД, Козметична компания „Роза Импекс“, Етнографски..

публикувано на 22.06.21 в 16:13

Концерт на студенти от Пловдивския университет

Концерт с джаз, поп и автентичен фолклор представят  студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ . Музикалното събитие на Педагогическия факултет е от 18.30 часа в „Тракарт“, входът е свободен. Вокални и инструментални изпълнения на джаз, поп и автентичен фолклор представят студенти от три специалности в катедра „Музика“ на Педагогическия..

публикувано на 22.06.21 в 10:55

Веселин Куртев показва "Вихрушката на живота" в Пловдив

Художникът Веселин Куртев се завръща в Пловдив за откриване на изложбата му „Вихрушката на живота“. Повече от 20 години той живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат своите картини и много талантливи българи. Изложбата „Вихрушката на живота“ е първата му в Пловдив след дългогодишно отсъствие от България и втората му..

публикувано на 22.06.21 в 09:55

Дължим памет на пловдивските художници-монументалисти

95 проекта на момументалната декоративна живопис на пловдивски художници ще оживеят чрез най-новия проект на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив „Изкуство и обществено пространство“. Той ще се реализира в продължение на 2 години с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“.  Целта му е да възстанови и съхрани паметта на онова поколение творци, от които тръгва..

публикувано на 21.06.21 в 14:49

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19.06. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Сол Белоу. Херцог. 480 стр., ок. 4А, Лист, 2021. Ромен Гари. Хвърчилата. 379 стр., ок. 4А, Леге Артис, 2021. Томас Берхард. Причината. Един намек. 128 стр., ок. 3А, Блек фламинго, 2021. Елена Феранте...

публикувано на 21.06.21 в 10:12