Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Безопасност на храните при Ковид-пандемия

Понастоящем да няма научни доказателства, че коронавирусната инфекция може да се предава с храна. Въпреки това, пандемията доведе до промяна и на отношението към храната. Учените смятат, че добрите хигиенни практики могат да помогнат да се намали разпространението на вируса. А той е много лабилен, заяви проф. Веселка Дулева, национален консултант по „Хранене и диететика“, началник отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи:

Вирусът може да се размножава само в жива клетка. Попаднал върху храна, той не може да се размножава и много бързо се деактивира.

В периода на COVID-пандемията с редица експерименти в контролирана лабораторна среда се проучва колко дълго вирусът може да се съхрани върху различни повърхности.

В аерозол се счита, че вирусът може да преживява около 3 часа, върху медни повърхности – около 4 часа, върху картонени опаковки и картон – до 24 часа, и два – три дена би могъл да преживява, но не и да се размножава и да се увеличава неговата патогенност, върху метали и пластмаси.

Има ли храни, които създават щит срещу коронавируса? Отговорът на учените е еднозначен:

Няма доказателства, които да твърдят, че приемът на определени храни или хранителни добавки ще предпазят от заболяване.

Някои хранителни вещества обаче имат доказани здравни ефекти:

Това са витамин Д, който наистина има отношение към укрепване на имунната система и добра имунна защита. Витамин С, витамин Е, от минералите Селен и Цинк.

Хранителните добавки обаче не бива да се приемат безконтролно. Това важи особено за мастноразтворимите витамини, какъвто е витамин Д, тъй като те се натрупват в организма в депа.

Европейският орган по безопасност на храните (European Food Safety Authority) не е утвърдил здравна претенция за отделна храна или хранителна съставка, които да имат ефект за защита срещу инфекция. Евродепутатът Радан Кънев, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, отбеляза, че на фокус са преди всичко здравните аспекти на Ковид-кризата:

Връзката между хранителния режим и Ковид-инфекцията никога не е била водеща тема в нашата работа.

Връзката между коронавируса и храните в рамките на Евросъюза, макар и индиректна е отчетлива. Различните и противоречиви процедури за придвижване на сезонните работници значително намалиха земеделската продукция и рязко повишиха цените на основните храни:

Всеки българин знае, че днес когато излезе от магазина и е купил хранителни продукти, сметката му е между 20 и 30% по – висока, отколкото преди една година. Това не е чисто български феномен. В целия Европейски съюз цената на хранителните продукти много рязко се покачи и това се отразява на всеки.

Що се отнася до контрола на храните, евродепутатът насочи към новата програма на Европейския съюз „От фермата до трапезата“:

„От фермата до трапезата“ залага изключително строги норми за контрол, ясни критерии за това коя храна е здравословна, за маркиране на нездравословното съдържание в храната.

Освен качеството е важно и отношението към храната. В условията на пандемия то се промени, отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Нейният заместник-председател Еньо Енев, които е шеф на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“, отбеляза:

Хората, които посещават търговските обекти, там където са блок масите, няма го това струпване около масата, спазва се един ред, хората са спокойни, взима се по по – малко количество храна, не се пълнят така чиниите, както беше в предишните години. Културата на хранене се променя в българина, което е много радостно.

Правилата за работа в предстоящия летен туристически сезон са изцяло съобразени с противоепидемичните мерки, уверяват от бранша:

Храните, които ползват ресторантите и хотелите са доставяне от регламентирани източници с необходимите документи и сертификати. Спазват се всякакви санитарни изисквания. Ние самите не си правим експерименти, за да скрием от някой нещо и да спечелим дребни стотинки за сметка на здравето на хората.

Спазването на всекидневна хигиена може допълнително да намали риска от предаване на вируса и от инфекция. Необходимо е да се спазват и общите правила за хигиена при приготвяне на храната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Главен инспектор Димитър Бришимов в "Добро утро, ден!"

Димитър Бришимов  е главен инспектор в пловдивската пожарна и началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност". Професионалист, който вече 30 години е в професията, която го среща с бедстивята и с човешката трагедия, но и благодарност. В петте части на разговора ще чуем истории за огън и вода, за бедствия у нас и за мисиите на..

обновено на 21.12.24 в 14:07
Михаил Кръстев

Имаме проблеми с управлението на публичните финанси

Политическата ситуация и парите на държавата. В очакване на редовен кабинет ще сте стигне ли до приемане на бюджет?  Къде са основните проблеми в предложената рамка и кои са най-големите финансови рискове пред страната ни? Коментарът е на  Михаил Кръстев , изпълнителен директор на Съюз за стопанска инициатива – част от Националния съвет за тристранно..

публикувано на 20.12.24 в 09:50

Благотворителен концерт в подкрепа на 11-годишната София

Благотворителен коледен концерт в подкрепа на 11-годишната София ще се проведе тази вечер от 18 часа във физкултурния салон на Основно училище „Елин Пелин“ в Пловдив. Паралелно с това учениците набират средства и в коледен базар, който стартира в началото на седмицата . Дарения за лечението могат да бъдат направени и по банков път, както и..

публикувано на 19.12.24 в 16:47

Младият предприемач на Пловдив "омагьосал" самия Илон Мъск

Първата награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач" на Пловдив спечели Любомир Владимиров с авторската си разработка за автомобилен симулатор. "Това е един проект, в който истински коли са трансформирани в много реалистични симулатори. Качвате се в истинска кола и имате възможност да усетите физиките, които бихте усетили на..

обновено на 19.12.24 в 15:58

И болници търсят помощ от фондация "Заедно за доброто"

В края на месец март разказахме за млад мъж от първомайското село Бяла река, който събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 9 месеца по-късно той вече е учредил благотворителна фондация и в началото на следващата година възнамерява да открие склад, в който да се събират помощните средства, които..

обновено на 19.12.24 в 11:36