Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Час по - скоро трябва да се подобри комуникацията в правосъдната система, убеден е новият заместник-правосъден министър

До края на май ще има резултати от проверките в правосъдието

Иван Демерджиев: Информацията, която достигне до ръководството на министерството, ще бъде сведена до обществото

Зам.-министър Иван Демерджиев при представянето на екипа на служебното министерство на правосъдието
Снимка: novini.bg

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов представи пред журналисти екипа си и приоритетите в сектор правосъдие на служебния кабинет. Заместник-министрите са двама - Мария Павлова и Иван Демерджиев. 

Мария Павлова е следовател в НСС и предишен служебен правосъден министър. Иван Демерджиев е досегашен председател на адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще бъде Мариян Карагьозов, който е юрист и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул. За връзките с обществеността ще отговаря журналистът Мария Папазова.

Заместник-министър Иван Демерджиев 

Един от най - изявените адвокати в Пловдив, досега бе председател на пловдивската Адвокатска колегия, един от петимата кандидати за председател на Висшия адвокатски съвет.

В програма ""Ден след ден" на Радио Пловдив Иван Демерджиев обясни, че назначаването му на поста заместник- министър е по - скоро отговорност, отколкото повод за честитене.

В служебното правосъдно министерство той ще отговаря за ресорите гражданско и търговско право, Агенция по вписванията, Търговския регистър, правна помощ, Съвет по законодателство, съгласувателни процедури, електронно правосъдие. 

Мащабни проверки

В тези ресори започват мащабни проверки. Ще проверяваме навсякъде. Изцяло ще проверим Агенцията по вписванията,  работата на особените залози. А това, което е в моя ресор и старателно ще бъде проверено, е Дирекцията за българско гражданство, каза новият заместник-министър. 

В момента има отзвук в обществото, включително и аз професионално съм се сблъсквал с множество проблеми. 

Целта на тези проверки е да установят ситуацията и да се събере необходимата информация. След това ще информираме подробно обществеността и ще предприемем действия по премахване на практики, които намираме за лоши, неприемливи или неоптимални. 

Практиките са свързани с обществени поръчки, забавени преписки на места, заобикаляне на закона. Имаме вътрешни екипи, които ще проверяват. 

Краят на месец май е крайният срок за получаване на резултатите.

Електронно правосъдие

Заради липса на воля от сума години не се въвежда електронно правителство. Затова, вместо да се въведе централно, трябва час по - скоро то да бъде въведено в отделните ресори. 

Заварвам непълни и частични законодателни изменения в тази посока, обяви новият заместник-министър.

Той уточни, че в момента с директорите на дирекции обсъждат с какво могат да допринесат за този процес. Едно работещо Народно събрание може да разгледа и евентуално да приеме тези предложения, ако ги намери за разумни. 

Амбицията на министъра е всичко да бъде решено в момента и без забавяне. Но не всичко е в компетентността на министъра и не всичко се решава с подзаконови нормативни актове, посочи Демерджиев. 

Комуникацията в правосъдната система

Час по - скоро тя трябва да се подобри. 

Адвокатите се сблъскват с основните проблеми на гражданите и на обществото. Тези проблеми трябва да се сведат до знанието на администрацията - правосъдното министерство или Висшия съдебен съвет. Необходимо е проблемите внимателно да се анализират и да започне решаването им. 

Сега тези действия не се вършат в пълнота и са много бавни. Това трябва да бъде подобрено час по - скоро. 

Закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

Темата е в прерогативите на Народното събрание. Ние като министерство сме длъжни да съберем максимално обективна информация за досегашната работа на спецпрокуратурата и спецсъда, за да може Народното събрание, когато се ситуира, да подходи отговорно към тази задача. 

Според Демерджиев това, което се тиражира в медийното пространство за тяхната работа е много тревожно. 

Тревожно е да слушаме термини като "нашите прокурори" и други подобни, категоричен е Иван Демерджиев. 

Издевателството над бизнесмен в затвора - случай, огласен от Илчовски 

Проверки ще има, но те не са свързани с корупционните практики, които не са м правомощията на правосъдното министерство.

Те са свързани с извращенията, за които даде данни г-н Илчовски. Естествено тези данни трябва да бъдат проверени и такава проверка вече е възложена. 

За резултатите от проверката ще бъдат уведомени със сигурност медиите, тъй като водещ за нас е принципът на прозрачност. 

Информацията, до която достигне ръководството на министерството, ще бъде сведена и до общественото знание и внимание, подчерта заместник-министърът.

Цялото интервю на Иванка Петкова със зам.-министър Иван Демерджиев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14