Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министър Минеков поиска преразглеждане на щата за Базиликата

| обновено на 19.05.21 в 13:09

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков изпрати писмо до Областния управител, кмета и председателя на Общинския съвет, с което приовава за преразглеждане на решението на местните съветници 20-те щатни бройки за стопанисване на Голямата Епископска базилика в Пловдив да се насочат към ОИ „Старинен Пловдив“. 

В писмото се посочва, че парите за тези бройки са отпуснати целево от Министерския съвет за Регионалния археологически музей, не могат да бъдат пренасочвани и че съгласно изискванията на Закона за културното  наследство, Епископската базилика следва да се опазва и управлява от същия музей. 

Писмото вече е разпратено до всички общински съветници, съобщи за Радио Пловдив предс. на ОбС инж. Александър Държиков. 

Реакцията на служебния министър на културата идва след сигнал на общинските съветници от "Демократична Блъгария".

„Ако кметът и общинската администрация решат да правят промяна в това решение, то ще бъде разгледано в ОбС и съответно ще бъде взето. Между другото, областният управител  не е върнал решението като незаконосъобразно и ние нямаме основание да разглеждаме нещо, което е постъпило в ОбС. Министърът на културата не може да промени решението на ОбС. Той призовава това решение да бъде преразгледано и ако вносителите решат, могат да го направят.“ – коментира пред Радио Пловдив инж. Държиков. 


Още от категорията

Болниците в Пазарджишко са готови за нова вълна от КОВИД-19

Всички болници в Пазарджишка област имат готовност да приемат пациенти с COVID-19 и разполагат с необходимия брой легла при повишаване на заболеваемостта в региона. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб, председателствано от областния управител Иван Васев, съобщиха от областната администрация...

публикувано на 26.07.21 в 17:34

Предстои съвместно военно учение край Пловдив

От 23 август до 3 септември ще се проведе многонационално учение "Тракийско лято“ с участието на приблизително 260 американски и 400 български военнослужещи от Съвместното командване на специалните сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите.  Това стана ясно от среща на и. д. кмет Величко Родопски и ръководителя на екипа по..

публикувано на 26.07.21 в 17:26

Доказано: МВЕЦ „Кадиево“ замърсява водата на Брестовица

Остава забраната за ползване на водата за пиене и приготвяне на храна в пловдивското село Брестовица, тъй като все още не е постигнато трайно и устойчиво решение на проблема, с което да се гарантира липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве. Това става ясно от приключилата проверка на Върховната административна прокуратура за качеството..

публикувано на 26.07.21 в 16:23

Двама кандидати в конкурса за нов началник на РУО-Пловдив

Двама са допуснатите кандидати за за длъжността "началник на Регионално управление на образованието"– Пловдив. Това пише в сайта на образователната институция, след като на 7 юли бе обявен конкурс за мястото на дисциплинарно уволнената Иванка Киркова.  Антоанета Пакова , която бе назначена от МОН временно да ръководи РУО-Пловдив е единият..

публикувано на 26.07.21 в 16:11

Делото за убийство срещу Доктора бе отложено за 27 септември

Делото срещу Иван Димитров-Доктора  за убийството на Жоро Джевизов-Плъха бе отложено за 27 септември. Причината за това бе непълното представяне на веществените доказателства в съда. Оказа се, че домакинът на Второ Районно управление, където се съхраняват те, е в отпуска и така не бяха открити някои веществени доказателства като ножът, за който се..

публикувано на 26.07.21 в 15:21