Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископската базилика - отново в дневния ред на съветниците

Да бъдат приети изменения в правилника на Общински институт „Старинен Пловдив“, в  съответствие с които Епископската базилика на Филипопол да премине под негово управление и за целта щатните бройки на служителите бъдат завишени с 20, предлага за обсъждане от Пловдивския общински съвет кметът Здравко Димитров. 

Припомням, че на идеята се противопоставиха съветниците от Демократична България, с аргумент, че вече отпуснатите  за целта средства от държавата на Регионалния археологически музей, който е държавна собственост,  не могат да бъдат прехвърляни на общинския  институт, след като това стана факт на предишното заседание на градския парламент по инициатива на съветниците от ГЕРБ.  Те сезираха Министерството на културата, а  ден преди настоящата сесия то поиска с писмо до кмета и председателя на местния парламент незаконосъобразното решение да бъде отменено. Съгласно изискванията на Закона за културното наследство, Епископската базилика следва да се опазва и управлява от Археологическия музей, на който са отпуснати парите, гласят част от мотивите.

Съветниците ще обсъдият и завишаването броя на децата в първите възрастови групи в детските градини до 30, при настоящ лимит от 23, с цел преодоляване дефицита на местата. 

С обясним интерес се очаква и решението за упълномощаване на съветника от ГЕРБ Ясен Михайлов като представител на община Пловдив в предстоящото на 17 юни общо събрание на акционерите на съвместното дружество с бизнесмена Георги Гергов  „Пълдин Туринвест“ АД. Целта е печалбата от над 1,2 млн лв, които дружеството отчита за миналата година, да бъде насочена към непокритите загуби от предходните години.

Намаляване на таксите на наемателите на помещения и оборудване в Дома на Културата „Борис Христов“, заради ограничението на дейностите им по време на пандемията, както и старт на процедурата за избор на обществен посредник на територията на община Пловдив са други теми в дневния ред на сесията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:30

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38