Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клео Протохристова и Камен Чанев с Награди "Пловдив"

| обновено на 21.05.21 в 16:52

На тържествена церемония в Дома на културата в Пловдив бяха връчени наградите "Пловдив. Ето ги и лауреатите тази година:

 Раздел „Художествена литература и хуманитаристика“

Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

"Благодаря за наградата, която се дава за една литературна история във време, в което хуманитаристиката е захвърлена в задния двор" - заяви при получаването на приза Протохристова.

„Художествен превод“

Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

„Журналистика в сферата на културата“

БНТ - Пловдив за  стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив - чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. 

Наградата получи директорът на РТВЦ-Пловдив Десислава Шишманова, която подчерта, че БНТ-Пловдив празнува 50 години.. 

"През тази наистина сложна година хората от БНТ-Пловдив останаха на мястото си. Пожелавам поне още 50 години да правим това, което обичаме" - заяви Шишманова.

„Архитектура и естетизация на градската среда“

Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

„Музика“

Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia  от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа  в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020

Наградата беше връчена посмъртно на Камен Чанев и я получи директорът на Пловдивската опера Нина Найденова. 

"Наградата отлита нависоко" - заяви Найденова.

"Наградата по волята на Чанев отива във Фондация на името "Камен Чанев" за подпомагане на млади тенори" - обяви Найденова.

„Танцово изкуство“

Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и  „Земята на Орфей“

Театър

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

„Изобразително изкуство“

Градска художествена галерия  – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

„Аудио визуални изкуства и фотография“

Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

„Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“

Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

„Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл "Пеем за България"

„Съвременни мултижанрови изкуства”

Емил Миразчиев за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно"

Специална награда „Пловдив“

Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата.

За работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г.

За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“.

Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството

Иван Димитров - за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00

Археологическо лято и на Емпорион Пистирос до Ветрен

Четвърта седмица продължават археологическите проучвания на Емпорион Пистирос, край град Ветрен, област Пазарджик. За това съобщи Виолета Дунева, директор на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември.  Разкопките се провеждат с подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и на обекта работят археолози и доброволци...

публикувано на 12.08.24 в 11:34

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10.08. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Опиянението от промяната. 272 стр., 4А, Унискорп, 2024. Габриел Гарсия Маркес. Окапалата шума. 162 стр., ок. 5А, Лъчезар Минчев, 2024. Ставрос Христодулу. Денят, в който реката..

публикувано на 12.08.24 в 10:17

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16