Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на проф. Дженев, основал Ансамбъл "Тракия"

| обновено на 24.05.21 в 11:29

В днешния празничен ден Пловдив ще даде живот на още един мемориал. Той е на основателя на легендарния Ансамбъл „Тракия“ проф. Кирил Дженев. Точно в 13 часа ще го открие  кметът Здравко Димитров, а Ансамбъл Тракия ще изнесе концерт. 

От идеята до реализацията й 

В навечерието на 24 май Иван Димитров, бивш танцьор от Ансамбъл "Тракия", бивш телевизионен водещ на фолклорното предаване "Който може, го може" и основател на Фолклорния фестивал под тепетата, получи Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев. Идеята за мемориала му хрумва през 2006-та, когато създателят на Ансамбъл "Тракия" и негов дългогодишен главен художествен ръководител се прощава с живота.

“Благодарение на него аз днес се занимавам с танци. В Ансамбъл Тракия съм бил 15 години. Завършил съм АМТИИ и благодарение на танците и на него, се преместих от Сливен да работя и живея в Пловдив. Той имаше това качество, чувство и усещане като те види, да знае в какъв танц да те използва – трагичен, лиричен, буен. За мен намери танците Орфей и Евридика – там изразявах себе си без ограничения. Все още танцувам, не се притеснявам, че съм на 67 години. И в момента преподавам в ОУ „Христо Груев Данов“ - разказва Иван Димитров.

От идеята да се съхрани паметта за проф. Дженев се ражда фондацията на Иван Димитров. Оказва се, обаче, че не е толкова лесно замисленото да се облече в средства, за да се реализира. Но бившият танцьор от Ансамбъл Тракия не се отказва.

„За да регистрирам целия проект в общината, много ми помогна зам. Кметът Георги Титюков. Но за средствата имах сюблимен момент - не живеех в България 20 години. Помогнаха ми колегите и приятелите от Танцов Ансамбъл „Арсенал“ в Казанлък, където организирахме  много хубав голям концерт в чест на будителите и проф. Дженев. Миналата година направих концерт на Античния театър с колегите от Пловдив, който събра около 10 500 лв. Тази година също направихме много хубав концерт благодарение на Жанет Иванова от Стамболийски и ансамбъла й „Траке“. Отзоваха се и други приятели.“

Средствата – около 35-40 хиляди лева - са събрани.  А със самото извайване на бюста на проф. Дженев се заема скулпторът Иван Тотев. 

„75-80 см. височина. Бягам от тая модна напоследък стилистика – американски реализъм, той граничи с наивизма и е по-скоро натурализъм. В традициите на конструктивната пластика е, която има сериозни постижения в нашата пластична култура. С една умерена експресия. Приликата е постигната на високо ниво, според близките“.

Паметникът е изработен от бронз върху гранитни постаменти. На едното е изписано името на професора, една негова мисъл: „Танцът е преживяване“ и неговия подпис.

Откриване на паметника

Днес, 7 години след първоначалния замисъл на Иван Димитров, паметникът се открива пред мястото, където и досега репетира Ансамбъл "Тракия". Иван Димитров и скулпторът Иван Тотев вярват, че за него ще се грижи не само администрацията на Район Южен, но и всички, които милеят за фолклорното танцово наследство.  

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27