Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма имигранти, духовната територия на България е голяма

4
Кина Баговска с картина от изложбата за 24 май в Чикаго
Снимка: личен архив Кина Баговска

"Няма имигранти, има хора, които пренасят едни духовни измерения извън България и духовната територия на България е още по-голяма". Така художничката Кина Бaговска от Чикаго определя хората, които в сърцето на многомилионния американски град събират сънародниците ни с инициативи и културни прояви за отбелязване на бележити дати от историческия и духовния календар на страната ни.

Изложбата на български художници и фотографи в сърцето на Чикаго за 24 май

И тази година, както вече е традиция от 2008 насам, българите в града с най-многобройна диаспора в САЩ, честват 24 май с изложба на български художници в лобито на Сити хол – сграда между кметството и данъчното на на Чикаго, разказа пред Радио Пловдив Кина Баговска.

Днес в изложбата се включва с фотографии от Пловдив Димитра Лефтерова. А сред над 11-те участници в експозицията от Чикаго, утвърдени творци като художници в града, са Антония Гурковска, Василен Васовски, Петър Давидков, Деница Маневска, Кирил Манасиев и талантливата Людмила Томова, която представя българските художници в САЩ извън пределите на Чикаго. Мисля, че ще се получи много интересна изложба – прекрасните пейзажи от Пловдив, от България и творбите на художници от Америка“ - казва Кина Бaговска, която също се включва със свои творби. Изложбата се открива в 17 часа американско време и се очаква да събере десетки българи.

„Ние сме донесли традициите си, родовата си памет. За мен този ден – 24 май - е събирателно на всичко, което носим в душата си” – казва още Кина Баговска, която от 20 години живее зад Окена.

Културен център Магура Чикаго

Кина Баговска е част от екипа на Културен център Магура, който кара духовният живот на българите в Чикаго да не спира кипежа си. „Имаме театри, концерти, музика, литературни четения“ – изброява художничката. Тя разказва, че често на българско хоро се е хващала Мария Папас, която отговаря за данъците на най-голямата община в Чикаго - Кук. Тук има и библиотека с повече от 2000 български книги, а днес ще се четат и стихове на български и английски език.

"Това е едно духовно средище. Специално за 24 май организираме това събитие, което е уникално - няма друго място, където в американски офиси да се показват български картини, да се говори за българска култура, за буквите, за това какво са създали братята Кирил и Методий през 9-ти век".  

Всички от екипа начело с Надя Желязкова и част от който е Ваня Крамер от Пазарджик, са отдадени на културата по начин, който може да се разбере само в чужбина, подчертава още Кина Баговска. По думите й, за да организират събитие, много често те самите взимат отпуска, пътуват и правят всичко на свои разноски. “Ето самата изложба – рамкирането на картините, паркингът, който струва 30 долара. Това са малки неща. Но посвещението да направиш нещо духовно и то да създаде радост на околните е много голямо удовлетворение!“

Акция за нови костюми за хора "Мистерията на българските гласове"

В момента тече още една инициатива на Kултурен център “Магура” Чикаго – набирането на средства в подкрепа на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове” с диригент професор Дора Христова. Певиците са в процес на изработка на нови костюми и се нуждаят от финансова помощ, за да ги довършат. На 14 май половината сума от необходимите 4 643 долара бе събрана след благотворителна онлайн акция, като в инициативата се включи и „Малко Българско Училище“, Чикаго.

Цялото интервю с Кина Баговска може да чуете в аудиофайла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04