Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите от Трето РУ в Пловдив остават в ареста

| обновено на 22.05.21 в 23:41
Снимка: 24 часа

След осем часа съдебно заседание, състав на Окръжен съд Пловдив нареди постоянен арест за двамата полицаи и други двама техни съучастници, обвинени за тежки криминални престъпления. 

Това са началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и двама от криминалния контингет -  Даниел Димитров и Симеон Иванов. 

Съдът намери, че към настоящия момент при мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност обвиняемите да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване  пред Апелативен съд – Пловдив на 27 май 2021 г. от 10 часа.

По решение на съда, заседанието бе закрито заради използвани в разследването СРС и наличието на интимни подробности в материалите. 

Всички  бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „Вътрешна сигурност”  на МВР в сряда сутринта. 

На влизане в съдебната зала адвокатът на Хаджиев Димитър Марковски съобщи, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е присъствал и директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев: 

"На г-н Хаджиев ролята е била такава, че, в качеството на началник на Трето районно, при получена оперативна информация - сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът трябва да изпълни служебните си задължения. Той информира ръководителя комисар Рогачев, който - на място също човек - отива и взима отношение да провери тази информация. Каква е логиката на това обвинение при тези факти".

Според адвокат Димитър Марковски няма доказателства и по другите две обвинения срещу Хаджиев. Едното е за оказан натиск спрямо ръководителката на отдел „Разследвания" в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма и да бъде образувано досъдебно производство, без да има основание за това; а другото -  за дължане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да  е взел необходимите мерки за сигурност. 

Очаква се съдът да се произнесе по мерките за неотклонение на четиримата  арестувани до няколко часа . 

Предисторията:

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления. 

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно. 

Преди това, на 31 март  тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ  полицай,  за извършване на обиск и конфискация  на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. 

Освен това полицейският началник е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхраняване в нарушение на правилата.  

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28 годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.  

Четиримата обвиняеми –  двамата полицаи и другите двама  цивилни са в ареста за срок до 72 часа.  В събота прокуратурата внася в съда искане за постоянното им задържане под стража.  

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години  затвор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Свързани новини

Бойко Рашков

Арест на полицаи в Пловдив

Директорът на 3-то РПУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още 6-ма полицейски служители бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура и Вътрешна сигурност на МВР. Разследват се за корупция, участие в наркотрафик и проституция, уточни окръжният прокурор Румен Попов. Той подчерта, че операцията е подготвена 6 месеца. И уточни, че задържаните са..

обновено на 19.05.21 в 18:35