Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие по случай 24 май и празничен концерт пред общината

| обновено на 24.05.21 в 10:37

Честването на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Пловдив ще започне с празнична литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от пловдивския митрополит Николай. Началото е в 9.30 часа.

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад "11 май“ пред Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий“, където ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя. Преди това празнични слова ще произнесат кметът Здравко Димитров и началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничен молебен.

Точно в 10.30 ч. е началото на шествието, което ще премине по Главната и ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Краят на шествието и кулминация на празничната програма преди обяд е на стълбите на "Каменица“. Там  около 11.00 часа, след като шествието пристигне, започва празничен концерт. Над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави в ЦПЛР - Общински детски комплекс – Пловдив ще отправят своя поздрав към пловдивската общественост. Ще чуем изпълненията на Хор “Детска китка", с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева", с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Естрадно студио “Прима", с ръководител Теодора Сталева, Формация за автентичен фолклор “Куклици", с ръководител Виолета Щерева и Вокална група “Бамбини", с ръководител Снежана Донева.

Всички те ще спазят традицията и ще изпеят ЗАЕДНО химна  на светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени“ , “Химн на Пловдив" и “Де е България" под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

В  13.00 часа ще се състои тържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев, който се намира пред сградата на ансамбъл "Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А .

На открита сцена на пл. "Ст. Самболов“1 пред Община Пловдив в късния следобед ще има празничен концерт с изпълнения на даровити деца от Народно Читалище "Цар Борис III и Царица Йоанна“, възпитаници на музикална школа "Арт Войс Център“, Китарен ансамбъл "Академика" и солисти на АМТИИ "Асен Диамандиев“ – Пловдив.


"24 май е специална дата за нас българите, тя ни зарежда със сила и гордост от  постиженията на нашите духовници и книжовници, тя е нашият спомен от детството, почитта ни към миналото и светлата надежда за бъдещето ни. Няма българско сърце, което да не трепва под звуците на химна „Върви, народе възродени“ - се казва в поздравителния адрес на кмета на Пловдив Здравко Димитров.


"Това е ден, който озарява със светлината си сърцата ни, кара ни да се чувстваме сплотени, силни и горди с нашия принос към световното културно богатство" - пише в поздравителния си адрес областният управител Ангел Стоев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

публикувано на 14.07.24 в 10:50

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14