Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Музика на името" представят на 24 май талантите Аглея и Венета

Изложба, посветена на буквите и музиката в тях се открива днес в Пловдив. Идеята е подготвена специално за празника 24 май и за българските имена. Little ladies, това е творческият тандем на двете момичета - Аглея и Венета.

"Името е фина плът и материя. Всяка буква от него е вибрация, която влияе върху характера на човека и определя неговата духовна същност. Съществува определена връзка между звуковете, които в съчетание един с друг образуват мелодия. А мелодията, присъща на дадено име, хармонира с определен цвят и ни превръща в индивидуални и неповторими личности", смятат авторите на изложбата. 

По случай празника на буквите, двете талантливи момичета, Венета и Аглея, ще разкрият магията, закодирана в българските имена.

В цветна експозиция художничката Венета Павлова ще представи своята интерпретация на букви от азбуката в закачливи портрети на жени с български имена, а певицата Аглея Канева е подготвила музикален спектакъл „Музика на името“- компилация от тематични кавъри за всеки един портрет.

Българските имена отразяват богатото ни културно наследство и разказват за различните цивилизации, живели по нашите земи - траки, гърци, славяни, прабългари, римляни. Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската. 

Изложбата е на 24 май от 14:00 часа в галерия „ AK Glass of wine”, Пловдив. 

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - за творчеството и хаоса, наречен живот

Тази събота гост на „Срещите” е проф.Александър Шурбанов. С видния интелектуалец си говорим за прекрасния хаос, наречен живот;з а доброто и злото. Разбира се ще говорим за Бога, за творчеството и творците днес, за Шекспир... И за нас българите, живели при социализма като деца, и как вече повече от 30 години все не можем да пораснем...

публикувано на 18.06.21 в 10:52

Асеновград чества паметта на Паисий Хилендарски

Асеновград почита паметта на Паисий Хилендарски днес.  Поклонението е пред паметната плоча на създателя на „История славянобългарска“, намираща се в параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ (в близост до храм „Свети Георги“) в града. Мероприятието ще започне точно в 11:00 ч.  Слово за делото на великия българин ще изнесе Мина Христемова, уредник в..

публикувано на 18.06.21 в 10:15

Деметра Дулева и "Преобърнати съзвездия" в ТРАКАРТ

Книгата на Деметра Дулева "Преобърнати съзвездия" ще бъде представена на 19 юни в Културен център ТРАКАРТ в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". Това е вторият роман на писателката след "Странстващия албатрос", спечелил наградата "Перото" за най-добър дебют, номиниран за  роман на годината на Фондация "13 века".  Според критиката, това е..

публикувано на 18.06.21 в 10:10

Силвия Митовска и Петър Белев с изложба „PERSONA“

В Изложбена зала „2019“ в Пловдив Силвия Митовска и младият архитект Петър Белев тази вечер откриват концептуалната изложба „PERSONA“.  Съвместната експозиция на артистите е  подготвяна през последните две години специално за пространството на Градската художествена галерия.  Силвия Митовска е от Пловдив, завършила е Художествената гимназия в..

публикувано на 18.06.21 в 06:25

Връчват приза "Читател на годината от 5 до 105"

В Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде  връчен ежегодният приз „Читател на годината от 5 до 105“. Вече повече от 15 години Пловдивската народна библиотека удостоява с това звание някои от своите читатели, проявили най-голям интерес към книгите. Резултатът се отчита на базата на целогодишни наблюдения, отчет и анализи от страна..

публикувано на 18.06.21 в 06:18