Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОИК - Калояново решава утре дали да отстрани кмета Георгиев

| обновено на 26.05.21 в 14:52
Кметът на община Калояново Георги Георгиев
Снимка: Правен свят

След като вчера ЦИК даде указания на Общинската избирателна комисия в Калояново да изпълни закона, като отстрани от длъжност кмета на общината Георги Георгиев, утре вечер от 18.30 часа ОИК – Калояново ще заседава, за да изпълни законовите разпоредби.

Заседанието ще води заместник-председателят на ОИК – Калояново Надежда Атанасова, тъй като председателят на комисията Илиян Дончев е в чужбина.

12 са членовете на ОИК - Калояново, тъй като от ПП "ВОЛЯ" оттеглиха своя представител, но не предложиха друг. В комисията членуват представители от ГЕРБ, СДС, БСП, ВОЛЯ и ДПС.

Решението за отстраняването на кмета от длъжност ще се вземе с обикновено мнозинство.

Това е втори опит да бъде отстранен от длъжност кметът на Калояново, който е с влязла в сила присъда. 

Припомням, че след споразумение с прокуратурата през ноември 2020 г., кметът получи 3-годишна условна присъда за шофиране след употреба на кокаин. Георгиев заведе ново дело, като твърди, че на предишната е станал жертва на манипулация. 

Въпреки насроченото дело ОИК - Калояново трябва да изпълни Закона за местното самоуправление и местната администрация, който не допуска кмет с присъда да продължи да бъде начело на общината, съобщават от ЦИК. 

Още от категорията

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита..

публикувано на 29.07.21 в 10:52

Нужни са ни много дълбоки реформи в прокуратурата

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и скандалите с подслушванията, увеличения бюджет за сигурност, нерегламентираното изнасяне на информация. Събеседник експертът по национална сигурност Николай Марков. Според него не може да има скандал, защото той би изиграл лоша роля за Гешев . "Самият той е предпазлив, и не би влязал в подобен сценарий",..

обновено на 29.07.21 в 10:36

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва  мащабен ремонт  на една от емблематичните сгради на Смолян –  Планетариума с астрономическата обсерватория . Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на..

публикувано на 29.07.21 в 10:19

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20