Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните полицаи и техни съучастници обжалват мерките си

В пловдивския Апелативен съд стартира делото по обжалването на мерките за неотклонение на двамата полицаи и двама техни цивилни съучастници, обвинени за тежки престъпления. След като Окръжният съд постанови за тях постоянно задържане под стража, обвиняемите обжалват решението пред по-висшата инстанция.

Обвиняеми са началникът на Трето РПУ Самуил Хаджиев, полицаят Атанас Качаков и двама души от криминалния контингент – Даниел Димитров и Симеон Иванов

Четиримата бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „Вътрешна сигурност”  на МВР на 19 май.

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления.

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно.

Преди това, на 31 март, тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ  полицай да извърши обиск и конфискация на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но действията са извършени въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28-годишен мъж заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването. 

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години затвор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09