Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Следващото правителство трябва да разформирова ДАНС


„Аз лично одобрявам смяната на шефа на ДАНС, защото тогава когато твърдиш, че наоколо бъка от руски шпиони, които застрашават сигурността на страната и си шеф на най-важната служба, не си пускаш отпуск за 5 месеца. Това си е чиста абдикация от поста, за да съхраниш, евентуално, по някакъв начин позициите си“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев, бивш депутат и председател на комисията по вътрешна сигурност в 39-то НС.

Той разкритикува и агенцията по национална сигурност, тяхната работа и структура като я нарече „прогнила“.

„Моята позиция като човек, който се е занимавал с национална сигурност и човек, който следи политиката е, че следващото правителство първата му работа, която трябва да направи е да разформирова ДАНС и да я ликвидира“, каза Дончев.

Според него цитирам „Те не вършат абсолютно никаква работа. Изразходват ресурс от десетки милиони левове, а са се провалил в годините в какво ли не“, а за пример той даде аферата с българските паспорти.

Владимир Дончев коментира и темата с подслушванията на 32-ма опозиционни политици и посъветва лидерите на партиите, които се обявяват срещу статуквото, да не раздухват скандала.

На въпроса би ли се отразил подобен скандал на предстоящия парламентарен вот, адвокатът е категоричен, че „няма да е съществено отражението, защо българското общество е обръгнало на тези скандали. То знае, че има подслушвания“, заяви Владимир Дончев.

Цялото интервю с Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55