Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни не разбират какво е независими медии



Сигналите с подслушвани политици са традиция в българската демокрация, която най-вече изглежда се спазва в предизборни ситуации и по време на служебни правителства. Макар да са изминали около двайсет години от първия подобен скандал, който носеше името "бръмбаргейт" нещата не търпят особена промяна и това донякъде изтърква значимостта на събитието, тъй като то придобива строг политически нюанс. 

Темата коментира за Радио Пловдив  Ирина Недева, която е председател на Асоциацията на европейските журналисти и дългогодишен журналист в БНР.

"Използването на темата с подслушването може да става, както от тези, които са на власт, така и от тези паднали от власт. Лошото е, че се случва предимно в предизборно време. А пък ние трябва да се отнасяме много сериозно към подобни явления, защото, ако "Уотъргейт“  е невъзможен в България, тогава има огромен проблем пред демокрацията в България. Би трябвало да се гледа  изключително сериозно от всички държавни институции на подобно нещо“, казва Недева.

Според нея ролята на журналистите в България отдавна е доведена до санитарния  минимум. 

" Политиците не разбират какво означава независими медии, доказват го в цялата ни демократична история. А вероятно и това, което се е случвало с българските медии преди 1989 година, които познавам  косвено от исторически източници. Политическата класа не разбира какво означава редакционно независими медии. Може би имат нужда от обучения и да видят какво правят техните аналози, политиците в другите страни. Но и това, което правят техните аналози в другите страни, пак е свързано с възможността на  "Уотъргейт“. Това - дълбоко и морално да се възмутим, че подобно нещо е възможно. Ако е невъзможно  "Уотъргейт“ в България, това означава, че  не ставаме за демокрация  и излиза, че не можем да взимаме информирани решения, тъй като не можем да отличим манипулация от факти".

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23