Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват работа регионалните офиси на „Европа директно“

В Пловдив бе открит регионален офис на „Европа директно“- част от мрежа от центрове в общо 12 области в страната. Те са преминали през процес на сертифициране за това дали имат капацитета да изълняват задачите, които ще им бъдат поставяни. Досега тези структури и експертите, работещи в тях, също са били ангажирани с информационна дейност за европейските институции, европроекти в различни области и организиране на популяризиращи прояви. За новото в тяхната работа говори Цветан Кюланов, който е ръководител на Представителството на Европейската комисия в България:

Основната им задача е да правят връзката между  Европа в регионите, Европа на място и европейските институции, централите. Тоест гласът да се чува оттук дотам. Ние с новите задачи, които поставяме на всички офиси, се стремим наистина информацията да се събира на място. Информацията, кото вие искате да споделите с институциите, а не толкова информацията, която се спуска от централата към регионите.

Първата задача пред центровете е да подпомогнат рекламната кампания на ЕК за процеса на ваксинация  срещу коронавирус, добави Цветан Кюланов:

Представителството на Европейската комисия започна своята информационна кампания, която в следващите 2 месеца се надяваме да даде допълнителна и максимално достъпна информация за процеса на ваксиниране. За това ще разчитаме и на регионалните офиси. Тръгват реклами и по телевизията, по радио, тръгва комуникация и по външни площи.

Пловдивският офис на „Европа директно“ бе сертифициран след конкурс на ЕК да разпространява информация за актуалните политики на общността, обясни неговият ръководител Красимир Лойков:

На всеки 5 години Европейската комисия обявява конкурси за избор на организации, кото да бъдат приемни структури. Те, със своите експерти, трябва да разпространяват информация за актуалните политики на ЕС. До момента ние работихме главно в мрежа по структурата на ЕК. А конкурсът, който беше обявен за следващите 5 години и който беше през миналото лято, беше за избор на партньори на ЕС, което вече обхваща и остаралите структури на общността.

12-те нови центрове „Европа директно“ в страната са част от мрежа от общо 424 информационни центъра от ново поколение в целия Европейски съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38