Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел открива възстановената сграда на ТУ

| обновено на 29.05.21 в 10:29

Днес  официално се открива открита възстановената част от сградата на III -ти корпус на Техническия университет –филиал Пловдив. Сградата е паметник на културата и е известна в миналото като Френския девически колеж.

Обновяването й е в рамките на проект за изграждането на Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж . Сградата е ремонтирана за 2.2 милиона лева, а оборудването на центъра е на стойност 9 .8 милиона лева.

Партньори по проекта са Техническите университети в София, Габрово, Варна, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Институтите по роботика и по електроника на БАН, както и Централната лаборатория по приложна физика на Академията. 

На откриването  присъства и българският еврокомисар Мария Габриел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пътници изнемогват на 40 градуса в "щъркел" по линия 10

39,9 градуса са измерени в автобус на градския транспорт в Пловдив в 15,45 днес. Въпреки обещаните от местната власт проверки и недоволството на пловдивчани, сигналите на гражданите за неработещи климатици в автобусите продължават.  Последният случай е с автобус по линия 10. Снимките показват, че в най- голямата жега температурата е почти 40..

публикувано на 07.06.24 в 16:04

Колите тръгнаха по Модър-Царевец, но работата по него продължава

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ беше пуснато днес след тригодишно строителство.В началото на януари 2021 година бившият вече кмет Здравко Димитров даде старт на проекта. Днес  съоръжението откри неговият наследник Костадин Димитров. Строителството струва на Пловдив малко над 11 милиона лева. Подлез..

публикувано на 07.06.24 в 14:33

Добър 4.32 по БЕЛ - исторически рекорд на матурите в 12 клас

Средният успех по БЕЛ при зрелостниците достигна до добър (4.32), а миналата година бе добър (3.93). На втория зрелостен изпит в отделните профилирани предмети средният брой е 67.18 точки, което съответства на много добър (4.72). Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, който оповести резултатите от..

обновено на 07.06.24 в 14:20

Арестуваха дрогиран шофьор на градски автобус в Смолян

Шофьор на автобус от градския транспорт в Смолян е задържан тази сутрин от полицията след положителен тест за наркотици, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Цветан Цанков, цитиран от БТА. 42-годишният смолянчанин изпълнявал тази курс по линия № 4 до квартал "Езерово", когато полицейски патрул го спрял за проверка...

публикувано на 07.06.24 в 11:20

Официално: Общината потвърди, че пускат движението по „Модър-Царевец“ днес

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ ще бъде пуснато официално в 14 часа днес .  Това съобщиха от Община Пловдив и уточниха, че церемонията по откриването ще се състои на кръстовището на улиците „Колхида“ и „Модър“, от страната на район „Южен“. Очаква се да бъде въведена временна организация на..

обновено на 07.06.24 в 10:06