Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проверят нахлуването на американски войници в цех в Чешнегирово

| обновено на 29.05.21 в 17:24

Министерство на отбраната и Окръжна прокуратура - Пловдив проверяват инцидента до Чешнегирово, където американски военни нахлуха в чех погрешка по време на учение.

Инцидентът се е случил на 11 май, а късно снощи от Посолството на САЩ съобщиха, че научават сега за случилото се. "Ние проучваме дали американски военнослужещи са участвали в него и ще сътрудничим изцяло с всяко разследване", заявиха от посолството.

Тази сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БНТ, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура, жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви.

Собственикът на цеха Марин Димитров съобщи пред Радио Пловдив, че до момента официална институция не го е търсила. Димитров каза още, че никой до момента не му се е извинил за инцидента и че 7-те му работници продължават да са изплашени от нахлуването на войниците. Той възнамерява да търси правата си и по съдебен ред.

Активисти на партия Атака, водени от лидера Волен Сидеров бяха в Чешнигорово. След срещата с Марин Димитров Сидеров обяви, че ще окажат юридическа помощ на собсвеника на цеха.

Като очевидно некадърие или злонамерена демонстрация определи лидерът на АБВ Румен Петков нахлуването на американски войници в производствен цех в Чешнегирово на 11-ти май по време на военно учение. В декларация той настоява, независимо от причините, да бъде потърсена съдебна отговорност. 

Демократичните български институции мълчат, мълчат двама поредни министри на отбраната, мълчи началникът на отбраната, мълчи командващият на съвместните сили за специални операции, мълчат всички, заявява Петков в декларация. Според него, въпреки подадените от собственика на цеха жалби срещу нахлуването, длъжностните лица трябва да бъдат отстранени от постовете им и да се проведе независимо разследване. 


Още от категорията

Районната прокуратура обвини майката на битото осиновено дете

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 41-годишна жена с инициали А. М., причинила тежка телесна повреда на дете, осиновено от нея. От прокуратурата уточняват, че вечерта на 23 септември в болница е постъпило момиче на 1 година и 9 месеца, с травми по главата и тялото, синини и следи от ухапвания. Детето е било доведено от..

публикувано на 27.09.22 в 10:30

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално..

публикувано на 27.09.22 в 09:41

Водата в Съединение днес не бива да се пие

Масивна дезинфекция на водопроводната мрежа и прилежащите й съоръжения в град Съединение ще се проведе днес, съобщават от общината.  Заради това питейната вода в града няма да е годна за пиене. Забраната важи за времето от 8.30 до 16.30 ч. , уточняват от ВиК, като се извиняват на гражданите за причиненото неудобство. 

обновено на 27.09.22 в 06:34

Нов линеен ускорител в Онкологичния център в Пловдив

На официална церемония в Комплексния онкологичен център в Пловдив ще бъде открит нов линеен ускорител. Апаратът е последно поколение и е с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия.  Линейният ускорител е базиран в Отделението по лъчелечение в база II на Онкологичния център на бул.“Александър Стамболийски“ №2.  На официалното..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Дете е прието в болница в Пловдив след побой от осиновителката си

Дете на година и половина е прието в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние след побой, нанесен от майка му. Оказва се, че момиченцето е осиновено през миналата година, а приемната му майка - 41-годишна жена от "Столипиново", твърди, че раните по тялото му са от падане от леглото. Лекарите обаче са на мнение, че травмите са след нанесен побой...

обновено на 27.09.22 в 06:33