Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансиране на науката и бизнеса с европейски средства

| обновено на 01.06.21 в 09:40

"Повече от всякога Европа, която е лидер в науката, има нужда да се превърне в в лидер в иновациите. Иновациите пък трябва да намират своето приложение в индустрията", каза в Пловдив еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя отбеляза, че въпреки пандемичентата година, с усилията на ЕП и ЕК бюджетът на „Хоризонт Европа“ вече е 100 милиарда евро, а на „Еразъм плюс“ 28 милиарда евро.

Българският еврокомисар бе гост на церемонията, с която  във филиала на Техническия университет се откри Центърът за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", финансиран по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж. 

Партньори в този проект са Техническите университети в София, Габрово, Варна, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Институтите по роботика и по електроника на БАН, както и Централната лаборатория по приложна физика на Академията. Асоциирани са и бизнес партньори.

Това е и основната цел: трите страни на„триъгълника на знанието“ – образование, научни изследвания и бизнес да работят заедно.

Във всички научни звена вече има направени инфрастуктурни подобрения, внедрено е и ново оборудване, вече има и десетки публикации на изследователите в лицензирани научни издания. сподели проф. Въльо Николов – директор на Пловдивския филиал на Техническия университет

За целите и ефектите на проекта допълниха колегата му от Габрово проф. Илия Железаров и ректора на ТУ проф. Иван Кралов, които акцентираха върху ункикалната техника, които ги прави лидери в иновациите, върху реализацията на младите и  инженери и увереността, че съвсем скоро това няма да само научен център, а място за трансфер на технологии. Реплика за държавно и еврофинансиране отправи и ръководителят на проекта проф. Райчо Иларионов. Според него центровете са нещо вълшебно, но по- важното е те да продължат да се развиват.

В отговор еврокомисар Мария Габриел сподели, че още с първата покана за проекти по Зелената сделка има увеличение във финасирането, което се дава на страните от Източна Европа по програмата „Хоризонт Европа“.

А новата програма се базира на три стълба. Първият е подкрепа за младите учени и ключово е взаимодействието между науката е бизнеса. Петте мисии са друга новост. Те имат за цел да допринесат с решения за някои от най-големите обществени предизвикателства -  за 100 неутрални по отношение на климата градове до 2030 г., добро състояние на почвите и храните, добро състояние на океаните, моретата и крайбрежните и вътрешните води , адаптиране към изменението на климата, 3 милиона спасени животи от ракови заболявания.

Абсолютна новост е Европейският иновационен съвет, с който за пръв път се финасира самият бизнес. Бюджетът му е 10 милиарда евро, като 70% от него са за малки и средни предприятия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49