Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите за чиновници и за съдебната власт трябва да падат

| обновено на 01.06.21 в 15:29

Предстоящо закриване на Районния съд в Панагюрище и превръщането му в териториално поделение на паразджишкия  Районен съд предизвика протест днес следобед в града. Преди това и Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, която  критикува избрания от Висшия съдебен съвен модел на организация на съдилищата в страната. Според адвокатите планираната съдебна реформа няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно, а напротив-ще го отдалечи от гражданите.

"Всеки съдебен район изисква индивидуален подход, защото в него се натрупват множество фактори-характера на населението, неговата осведоменост и възможност да търси защита по адекватен начин, материалният му статус, който му позволява да пътува или пък няма достъп до подходящ транспорт".

Това каза правният експерт Иван Брегов. Той е част от екип на Института за пазарна икономика, който е правил изследване за начините, по които да се реформира съдебната карта на България.

"Хората в Панагюрище може би с право протестират, защото все пак това е индустриален център на България. Има обаче и отсрещните аргументи, които трябва да отбележим. Панагюрският районен съд е най-ниско натовареният в целия съдебен окръг на Пазарджик. Той е сравнително близо-на под 40 минути път до областния център и съответно е по-благоприятстван от Велинград и Пещера, които са нагоре в планината. И ако трябва да противопоставяме значението на един районен съд спрямо друг - а това неминуемо ще се случи, може би конфликтната точка ще е Пещера или Панагюрище", прогнозира Иван Брегов.

"Ние все пак трябва да приемем, че българското население намалява и то драстично. Това показва, че трябва да се намалява държавната администрация, да се намаляват и разходите за съдебната власт," добави той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35