Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен стандарт за гаражи в район "Южен" гневи съседи

| обновено на 03.06.21 в 13:52


Блок 1330 е не по-различен от повечето такива, които опасват един от най-дългите булеварди в Пловдив - "Никола Вапцаров". Той има 4 входа и около 100 апартамента. Това прави ситуацията с паркирането изключително пипкава, като освен типичното съседско разбирателство домуващите трябва да се съобразяват и с непремахнати своевременно гаражи

След като съседите от блока изпълняват изискванията на наредбата за премахване на гаражите, издадена през 2018г., те дружно подават молби за запазване на паркоместа по новата система - със заплащане на абонамент. От тогава насам нищо не последва. Така се стига и до този момент, в който те изпращат писмо до общината в район "Южен", като настояват за премахването на незаконните гаражи и въвеждане на регулация в паркирането. 

С Радио Пловдив се свърза Виолета Фотева, която освен писмото представи и репликата на общината, отговаряща за района, в която се казва, че поради тежка епидемична обстановка пари за премахването на гаражите няма

"Още през 2018 г., когато налепиха предупрежденията за премахване на металните гаражи всички съседи, със собствени средства, в рамките на няколко месеца, ги преместиха. Тук, зад блока ни, имаше около двайсетина гаража", разказа Фотева. 


"Въпреки това два гаража останаха, като сме забелязали със съседите, че никой не ги ползва, знаем чии са, но те не са ползват и заемат място за няколко автомобила, което прави паркирането зад блока кошмарно. Ние сме принудени да паркираме из целия район, което понякога много затруднява транспорта".


Жителката на блока сподели, че още в края на 2018 г. голяма част от живеещите там са подали заявления за осигуряване на парко място съгласно наредбата, но от тогава нищо не е последвало. 


"Така решихме да пишем на общината няколко пъти, като те ни отговориха, че не могат да направят нищо, защото нямат пари. Не знаем вече какво да направим и затова се обръщаме към вас"

 
Съседи споделиха и своите преживявания с трудното паркиране зад домовете си. Млад мъж каза, че се прибира късно и никога няма място къде да паркира, а все пак тук живее. "Иска ми се поне да е урегулирано, да си платя и да знам, че има къде да паркирам" 


Друг човек припомни, че е имало план за облагородяване на цялата зона зад блока, но към действия не се е пристъпило. "Вие виждате, освен, че няма къде да се паркира, тук е и истински змиярник".

В разговор с един от съседите стана ясно, че единият собственик на гараж към момента не живее в Пловдив и мястото му не се използва изобщо. 


"Аз си хвърлям снега пред вратите на гаража през зимата, защото знам, че няма кой да го ползва". 

Кметът на район  "Южен" Костадин Язов каза, че е наясно с точно този тип проблеми и от администрацията имат план за действие, но средствата, които са нужни за премахването на гаражите, както и за облагородяване на паркопространствата ги няма. 

"Ще чакаме следващия общински съвет и ако актуализират бюджета така, както са обещали - ще действаме, но дотогава това са голи обещания", заяви Язов. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55