Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са позитивни политики, които да променят държавата

„Това, което виждам не е просто институционална война, а по-дълбок процес, в който сили в държавата се опитват да отвоюват държавата в интерес на гражданите, докато други сили – окопали се, се опитват да отстояват завоюваните позиции, при които държавата не служи на гражданите, а служи на частни интереси. Институционалната криза е само повърхностното проявление на тези дълбоки сблъсъци“. Това заяви политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ Ружа Смилова. 

По думите й, оповестяването на изключително сериозните санкции  от министерството на финансите на САЩ срещу  бизнесмена Васил Божков и за първи път – срещу Делян Пеевски, който влиза в политическото  им внимание  като публично обвинен в съучастие и извършване на корупционни действия, търговия с влияние и т.н., са толкова сериозни, че да доведат до забрана за влизането му в САЩ.  

„Това е изключително сериозен  сигнал  от държавните институции на САЩ, че проблемът с корупцията в България е ендемичен и че оттук нататък сътрудничеството на американската страна с България ще върви само по линия на изчистване на държавата от подобни корупционни практики. Това е нещо, с което те  активно се ангажираха за съдействие“.

Смилова бе категорична, че с този акт САЩ  идват на помощ на тези сили в страната ни, които се опитват да отвоюват  държавата за гражданите.

В историята на комисията „Магнитски“ досега не са налагани в един ден санкции за  толкова широк кръг от фирми – 85. Ударени са най-големите бизнесмени и то не по подозрения, а – на конкретни данни. Тази комисия не би могла да си позволи да наложи подобни санкции, ако е нямала доказателства, които могат да издържат в американски съд.  

„Държавата ви страда от ендемична корупция и вие не се справяте с това, не се разследва корупцията и това води до системни проблеми. Държавата ви е завладяна  от корупция и институциите ви не се справят. Ние обаче сме готови да помогнем на партньорите си да вземете необходимите мерки, казва американската страна“ Това подчерта Смилова.

"Разграждането на модела "Борисов" не спира, а само започва с промяната на мнозинството в Парламента и формирането на кабинет. Необходими са  позитивни политики, които да променят държавата, а това става и с подмяната на кадри, които в продължение на години са се вкопавали дълбоко в държавния организъм."

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33