Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Патронажна грижа плюс" помага на 2000 души в Пловдив

| обновено на 03.06.21 в 13:30

Социален проект за 2.8 млн. лв. ще осигурява в община Пловдив подкрепа на възрастни хора и лица с увреждания чрез патронажна грижа в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги и делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19. Това стана ясно при представянето на проекта - „Патронажна грижа плюс в Община Пловдив“, който се реализира с подкрепата на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 

Зам.-кметът по социална политика Георги Титюков обясни, че проектът е с продължителност 14 месеца и е много добър за града, защото с него се надгражда досега действащия проект за патронажната грижа. Директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева допълни, че в Пловдив се реализират 52 социални услуги, обхванати са близо 1400 потребители и 620 служители, което е огромен ресурс хора. 

Тя посочи, че в разгара на ковид пандемията не е била спряна нито една социална услуга, въпреки трудностите. Ръководителят на проекта Лилия Кючукова обясни , че той ще се реализира в две направелния. Първото обхваща патронажната грижа и интегрирана здравно-социална услуга на 561 възрастни и хора с увреждания, включително и засегнати от Ковид-19. Второто направление е насочено към 1391 потребители от социалните домове и 629 социални работници. 

За  предоставяне на дейностите по проекта се назначени екипи от специалисти –лекар, медицински сестри, рехабилитатори, психолози и социални сътрудници. Документи за включване в проекта се приемт в офиса на ул.“Петко Д. Петков“, 33. Към момента има 100 свободни места, като от община Пловдив уверяват, че при повече желаещи няма да се връщат хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34

145 години от приемането на Търновската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. На тези данни през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава. 145 години от изработването и приемането на..

публикувано на 16.04.24 в 07:28

Полицията погна нелегалните гонки и шумните мотори

Пловдивската полиция проведе специализирана нощна акция срещу гонките с автомобили и шумните мотори по булевардите в града. В събота, от 21 часа до 1 часа след полунощ в неделя, са проверени близо 90 коли, 5 мотоциклета и повече от 110 хора.  Съставени са 8 акта и 15 глоби с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата. Нарушителите са ползвали..

публикувано на 15.04.24 в 20:39

От ПП очакват тежка компроматна война преди изборите

Очакваме много тежки компроматни войни по време на предизборната кампания, очакваме всеки ден нашите опоненти да ни вкарват в обяснителен режим. Ние обаче ще се стремим да не влизаме в техния тон, заяви в Пловдив съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.  Той, както и другият съпредседател на партията Асен Василев, бившият..

публикувано на 15.04.24 в 18:57