Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза тепърва ще се развива

„Санкциите, които бяха обявени от Американския държавен департамент, оказаха значително влияние върху българския политически живот, особено на фона на задаващите се предсрочни парламентарни избори. На този фон има няколко тенденции, които трябва да се отчетат.“ Това заяви Михаил Кръстев от Съвета по икономически и публични политики.

Кръстев назова като една от тенденциите факта, че българските партии не виждат нищо лошо в политическия живот и в институционалната реторика от страна на чуждестранните ни партньори. Подобно на докладите, които страната ни  получава от ЕК, всички са печеливши и виждат в  тази комуникация положителна за тях тенденция, насочена само срещу политическите опоненти.

„За това вина  може да бъде потърсена   и у американските власти, тъй като бяха загатнати корупционни схеми и политическо участие в тях, но без имена. Ако се представят тези имена, може би ще стигнем до повече яснота в ситуацията. Сега е метнат камък в нашето малко езерце, вълните се разпростират, но не заплашват нито едно от плаващите в езерцето корабчета на политическия хоризонт“.

По думите на Кръстев, най-явният шамар в съобщението за санкциите е шамарът срещу европейските ни партньори и ЕК.  Той призова политиците трябва да поемат ангажимент да съсредоточат усилията си върху вътрешнополитическата ситуация и усилията за реформиране на съдебната система на място, а не да разчитат на външни фактори, независимо дали те са от ЕС или от САЩ.

Кръстев изрази предположение, че невъзможността на страната ни да изпрати план за възстановяване на икономиката, може да доведе до ограничаване на европейските парични потоци.

„Нито се прави опит за оптимизиране на разходите, нито се прави опит и за осигуряване на свежи пари по грантовите програми“, подчерта Кръстев.

По думите му, икономическата криза тепърва ще се развива. Тя много ще зависи от това, как ще се развие туристическият сезон, в който основно ще се разчита на вътрешното потребление. Няма как да избегнем кризата, но въпросът е как ще реагираме.

 „Бизнесите трябва да бъдат подкрепени така, че българската икономика да успее да се оттласне от сегашното състояние. Това няма да стане с директни трансфери от бюджета. С тях може временно да се потуши пожарът,  в резултат на Ковид-пандемията, но няма да може да се осигури икономически растеж.“

Интервюто чуйте от звуковия файл:    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47