Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На национално ниво Пловдив запазва 4-то място по БЕЛ

ЕГ "Пловдив" начело в Пловдивска област в резултата от матурите

Основното училище в с. Труд е отличник по математика при четвъртокласниците

Най-висок резулат от държавните зрелостни изпити в Пловдив и областта, от трите  матури – двете задължителни и една по желание, отново постигна Езикова гимназия „Пловдив“, това съобщи началникът на Регионалнато управление на образованието Иванка Киркова. 

Тя посочи, че Английската гимназия има общ резултат Много добър (5,41), следвана от ЕГ „Иван Вазов“ и Математическата гимназия.

На 4 място е Националната търговска гимназия, пета е Хуманитарната гимназия. На шесто място се нарежда  средно училище "Васил Левски" в Карлово.

Най-слаби резултати имат зрелостниците в Професионалната гимназия "Свети Патриарх Евтимий" в Асеновград и тези в Средно училище "Христо Ботев" - Съединение, както и в Професионалната гимназията по селско стопанство в Куклен. Те са постигнали съответно Среден - 2.75, 2.96 и 2.99.

Общият успех на 12- класниците по БЕЛ е Добър (4.30), по Английски език е Много добър (5.19), това е втората най-предпочитана матура. Високи са резултатите по руски език (5.60) и химия (5.39), но там са се явили малко ученици. 

За гимназиите – 1 място по БЕЛ е за ЕГ "Пловдив" – (5,34), следвани от ЕГ "Иван Вазов" (5.30) и МГ (5.18).

Най-слабо са учили БЕЛ в Професионалната гимназия “Свети Патриарх Евтимий“ в Асеновград, с резулат 2.66.

По втората задължителна матура отново ЕГ "Пловдив" има най-висок резулат – Много добър (5.47), а на последно място е Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен.

Пълните шестици са 89, като 4 зрелостници имат 100 точки, те са от специалност "математика" в Математическата гимназия и един от Хуманитарната гимназия, с профил "Руски език".

Слабите оценки са по-малко тази година, отчитат от РУО. Миналата година са били 528, сега са 502.

Днес бяха публикувани и резултатите от "малките матури" при четвъртокласниците.

Средната оценка от изпитите по български език и литература и по математика е много добър (5) 

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета по традиция са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51