Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 и цифровото зелено удостоверение

| обновено на 08.06.21 в 10:12

От началото на месеца в България започна издаването на европейските цифрови сертификати за ваксинация срещу КОВИД-19, с което завърши интеграцията на българската система с тази на ЕК.

Какви предимства дава европейският цифров сертификат?

След постигнатото между Европейския парламент и Съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, вече работи технологичният гръбнак на европейската система. Създаден само за два месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.Регламентът ще започне да се прилага от следващия месец. Българският евродепутат Емил Радев подчерта, че е много важно да не се бърка цифровото удостоверение на ЕС за Covid-19 с паспорт.

„Това е удостоверение, което нито ви трябва за да се идентифицирате при пътуване. Нито ще ви бъде изисквано като документ за самоличност. Сертификатът не е условие за пътуване. Ако го нямате обаче, ще трябва да изпълнявате изискванията на страната, в която отивате. Например може да се наложи да останете в карантина. Цифровото удостоверение на ЕС за Covid-19 ще помогне за безопасното пътуване в Европа по време на пандемията“, подчерта Емил Радев.

В България европейски цифрови сертификати се издават от Регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и центровете, където се поставят ваксини. За улеснение на хората със стари удостоверения, се дава възможност те да бъдат подновени без електронен подпис на сайта на Националната здравно-информационна система. Главният секретар на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева обясни и повече за европейския цифров сертификат срещу Ковид-19:

„Другото хубаво, което е направено с тези сертификати е, че те са в три различни варианта. Единият вариант на сертификат, е когато е приключила ваксинацията изцяло. Това е приложение 1. Приложение две е цифров сертификат, при който не е завършена имунизацията. Това е много ценно, защото имаме граждани, които се имунизират в България, но след това им предстои заминаване в чужбина, където учат или работят и където те могат да получат следващата си доза от ваксината в установените в кратката характеристика на ваксината срокове. Третият е вариант е за ваксинираните с първа доза от „АстраЗенека“, които искат да се възползват от възможността, след изтичане на 84 дни, да бъдат ваксинирани с РНК ваксина, за да завършат ваксинацията. Тоест – съществуват три варианта на сертификати, с което считам, че максимално се облекчава правото на хората да бъдат ваксинирани на различни места, без да създава това затруднение“, обясни доктор Димчева.

Евродепутатът Емил Радев обясни, че държавите членки ще трябва да признават всички ваксини, които имат одобрение от Европейската агенция по лекарствата:

„По усмотрение всяка държава ще има право да разширява този списък. Ако сте ваксинирани с ваксина, която не е одобрена все още от Европейската агенция по лекарствата, ще трябва да проверите дали в страната, в която пътувате, приема тази ваксина на равни начала с другите, които имат одобрение на европейско ниво“, обясни още Радев.

Регламентът ще започне да се прилага от 1 юли, като за държавите членки, които се нуждаят от допълнително време, е предвиден шестседмичен период на постепенно въвеждане:

„Удостоверението ще бъде налично на територията на целия ЕС от 1 юли и издаването му ще бъде безплатно. Системата ще продължи да действа 12 месеца. Тя ще обхваща всички 27 страни от ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн и ще бъде издавана от националните органи. Информацията ще се съхранява под формата на QR код. Можете да покажете този код и в електронен формат, например на вашия смартфон или на хартиен носител. Той ще бъде сканиран, когато се минава граница.“, обясни още Радев.

Зеленият цифров сертификат обаче не гарантира автоматично преодоляване на ограничения, свързани с Covid-19.

„Важно е да се отбележи, че при изключителни случаи, например при внезапна поява на нов вариант на коронавируса, всяка държава членка в ЕС ще може да въведе ограничения, дори за притежатели на удостоверения“, обясни българският евродепутат.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че Цифровият сертификат на ЕС за COVID дава на европейските граждани общ инструмент в помощ на възобновеното свободно и безопасно движение. Той убедително показва технологичното лидерство, постигнато от Европа при пълно зачитане на защитата на данните, обхващане на всички хора и пропорционалност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33