Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивал на изкуствата Made аt the Academy

| обновено на 08.06.21 в 10:25

Започва Made аt the Academy - фестивал на изкуствата в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Днес и утре ще се състоят изложби и концерти на възпитаниците и преподавателите на академията.

Документална изложба "Архитектурното богатство на Академията" ще бъде открита от 18 часа на Римския стадион.

Тя е дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев.  На мобилни конструкции се представя историята на сградите, в които се помещават днес специалностите на академията – прочутото Жълто училище, Централната сграда, разположена непосредствено до античния театър, дело на една от първите жени архитектки в България - арх. Винарова, красивото Славейково училище, в което е преподавал П. Р. Славейков, Зеленото училище, сградата на ул. „Съборна“, дело на арх. Йосиф Шнитер и др.

„Тя е един много съществен фокус от целия фестивал, тъй като няма друга образователна институция, която да обитава толкова колоритни и изпълнени с история сгради, както нашата академия. В тази изложба всъщност представяме историята на сградите, в които сега е академията“, каза в предаването "Точно днес" професор Лардева.

Два часа по-късно, в 20.00 ч., също на Римския стадион Академичният оперен театър с художествен ръководител доц. Пламен Първанов ще има премиера пред пловдивска публика на оперетата „Ба-та-клан“ на Жак Офенбах с диригент Алия Хансе и режисьор Ивайло Михайлов.

На следващия ден - 9 юни, от 18.00 ч. залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 15 отворят врати за представителната Годишна изложба на факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика, Скулптура и др.

Както всяка година ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

Същата вечер от 20.30 ч. Академията събира пловдивчани и гостите на града на Античния театър за кулминацията на фестивала - Представителния концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на Хор на студентите, Ансамбъл съвременни танцови техники, Академичния народен хор, Академичен фолклорен ансамбъл, Академичен народен оркестър, Академичен смесен хор „Гаудеамус“, Студентска поп и джаз формация при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", Интро квартет, Борислав Ясенов квартет и много други изпълнители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06. 07.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Кирил Кадийски. Изгнаник на земята. Нови сонети и други стихотворения. 118 стр., тв. к., 5А, Колибри, 2024 Пърл Бък. Благодатна земя. 248 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2024...

публикувано на 08.07.24 в 09:50