Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията ще е основна тема в предизборната кампания

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Дни пред официалния старт на предизборната кампания политологът Даниел Смилов прогнозира, че тя ще се води основно по темата с корупцията и ще е силно повлията от санкциите по закона Магнитски. Конфузът в това отношение ясно си личи - зад океана разбраха за какво става въпрос у нас, а тук – нещата не са ясни.

Представете си пък какво общество бихме били, ако такива скандали не се отразят върху изборния процес?! попита той и коментира, че ако текива факти остават без последици - то би било знак за сериозна изкривяване на обществения диалог.

Очаквам все пак кампания, в която партиите да определят позициите си и по проблемите на деня, каза политологът и уточни, че с особен интерес се следи какви са те в целите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Според него решението на Слави Трифонов да остане извън парламента не е добро, защото има смисъл в това лидерът да е начело на партийни листи и да убеди хората да ги подкрепят. Трифонов води нестандартна кампания, но от гледна точка на политическата логика - такъв ход има своите слабости. 

Нелогична е в този смисъл и позицията на т.н патриоти, коменира Даниел Смилов. "Щом лидерите не стават за представителство в парламента - що за партии са това?!".

Важно е как и обществото ще реагира по отношение на ГЕРБ, която е в тежка ситуация, лидерът Борисов се подозира като присътващ, макар и неназовн, в писмото от Вашингтон, каза още анализаторът.

Той е скептичен, че отговорите в кампанията ще покрият целия спектър от въпроси, защото "българската публичност има този недостатък – не се задават точните въпроси или те не се задават на правилните хора".






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18