Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ИТН имат шанс за първо място на изборите през юли

Любомир Стефанов
Снимка: личен архив

За изборите на 11 юли - разговор с политолога и университетски преподавател Любомир Стефанов. Анализ на изборните страсти при политици и избиратели, още за работата на служебното правителство и подготовката за вота с машини, които предстои да набавим в пълен обем.

„Логистичните проблеми са най-голямото предизвикателство пред плановете заложени в новия избирателен кодекс“, заяви политологът Любомир Стефанов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той анализира предстоящите избори на 11 юли и коментира пред какви проблеми са изправени държавата и ЦИК в осъществяването им.

Стефанов изрази своите опасения за възможностите на ЦИК да се справи със софтуера на машините за гласуване, чиито програмиране е заложено изцяло в ръцете на фирмата-доставчик, както и за осъществяването на машини в чужбина.

„На този етап виждаме препятствия и пречки, които не знам дали ще бъдат успешно разрешени в необходимите срокове. Говорим и за логистичното придвижване на машините за гласуване от Сингапур до Ванкувър и Боливия, например, а това отнема време. Говорим и за хора, които да ги поддържат, все пак“, заяви Стефанов.

Той коментира и новите протести срещу прокуратурата и имената на обвиняеми лица в листите на партиите.

Прокуратурата се явява най-важната средищна точка за справедливост в българското общество. Няма някой, който да внесе ред в този безпорядък и хаос. Очевидно е, че прокуратурата не си върши работата“,  каза Стефанов и добави, че „главният прокурор не разбира функциите на поста си и службата, която оглавява“.  

"Резултатие, които главният прокурор представя са имагинерни и става дума за кражби на кокошки и кубици дърва", каза още политологът.

Според анализите, които Стефанов направи са възможни и размествания в избирателния вот.

„Логичо изглежда, на фона на все по-ожесточената публична обсада на ГЕРБ, партията „Има такъв народ“ да  успее да излезе на първо място. Тъй като обществените настроения не са в полза на ГЕРБ“, коментира Стефанов. 

Третото място политологът определя за партиите БСП или ДПС, но счита последните изявления от Турция на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за „меко казано притеснителни“.

„Нямам възможност да знам турски и не мога да преведа оригинала за себе си. Ако това е вярно (казаното в Турция от Карадайъ), за мен това е проблематично и очаквам обяснение и развитие на тази тема. Коя му е родината? Той български гражданин ли е, или турски?“, заяви Стефанов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17