Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоев обсъди организацията на изборите с кметове на общини

| обновено на 09.06.21 в 15:45

Организацията за парламентарните избори обсъдиха на работна среща при областния управител Ангел Стоев кметове и представители на всички общини от областа,  Областния оперативен щаб и РЗИ. 

Областният управител посочи, че към момента се работи усилено по подготовката на вота, според указанията на Министерски съвет. Бюлетините са осигурени на 100 процента. Задача на общините е да ги разпределят по секциите. Общо 159 325 лв. са отпуснати за разходи за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от общинските администрации. 

Директорът на РЗИ с-р Ваня Танчева – Манчева съобщи, че ще бъдат изпратени указания за противоепидемичните мерки по време на изборите. Тя призова събралите се представители на общините да съдействат за ускоряване на темпа на имунизациите срещу Ковид-19.

Дискутираха се транспортните схеми при доставката на машините за гласуване, както и графикът за придвижването на секционните избирателни комисии до РИК след като изборният ден приключи. Участниците в срещата настояха от фирмата доставчик на машините да се съобразят с графиците и схемите, изготвени от общините, за да се избегне чакането с часове на членовете на комисиите да получат машините в изборните секции.

Беше поставен и въпросът за техниците, които поддържат изправността на машините. От общините поискаха един техник да обслужва секции в една сграда, за да се избегне хаосът, който е наблюдаван на предишния вот – техник е отговарял за няколко секции, но в различни квартали или населени места.

Ангел Стоев бе категоричен, че Областна администрация се ангажира с оптимизацията и координацията на цялостната подготовка и провеждането на вота.

Вотът на 11 юли и евентуални проблеми, свързани с организирането и провеждането на свободни избори и гарантиране на тяхната честност бяха коментирани и  с представители на две политически партии – БСП и Ляв съюз за чиста и свята република. Двете формации  единствено се отзоваха  на поканата за кръгла маса по темата в Областна администрация.

Още от категорията

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Безплатният предизборен диспут по Радио Пловдив ще е на 17 юни

На 17 юни, по БНР Радио Пловдив, ще се проведе първият диспут  от предизборната кампания за предсрочните избори за народни представители на 11 юли 2021 г. Съгласно регламента  , диспутът е безплатен, а темата му е „България по пътя на успеха. Възстановяване след ковид пандемията, управленски приоритети и политики за развитие на региона и..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Проблемите с машините не могат да провалят изборите на 11 юли

„Категорично считам, че няма опасност от проваляне или затрудняване на провеждането на извънредния парламентарен вот на 11 юли“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Стоил Стоилов, експерт по изборно законодателство. Той призова всички, които вещаят апокалиптични прогнози, да спрат с темата. Експертът смята, че предишния състав..

публикувано на 11.06.21 в 10:34

Партиите на промяната, да кажат защо не я направиха след 4 април

Пряко е влиянието на служебното правителство върху електоралните нагласи, отбеляза в коментар политологът доц. Антоний Гълъбов. То има ясно откроен партиен характер и в това отношение не реализира очакването да е експертно с основна цел да организира изборите. "Имаме подмяна, която направи пространството плоско, служебното провителство говори за една..

публикувано на 10.06.21 в 10:56

„Алфа рисърч“: ГЕРБ-СДС води с 2% пред „Има такъв народ“

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто. Третото място е за БСП с 14,4% подкрепа, а четвъртото за „Демократична България“ с 11,9%. Това показва последното проучване на „Алфа рисърч“, което е направено в периода   30 май – 7 юни. То..

обновено на 09.06.21 в 15:46