Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите на промяната, да кажат защо не я направиха след 4 април

Пряко е влиянието на служебното правителство върху електоралните нагласи, отбеляза в коментар политологът доц. Антоний Гълъбов. То има ясно откроен партиен характер и в това отношение не реализира очакването да е експертно с основна цел да организира изборите.

"Имаме подмяна, която направи пространството плоско, служебното провителство говори за една политическа партия, а не за модел на управление. В момента имаме и все по- изострящо се противопоставяне между онези, които са про Борисов и онези, които са про Радев. Това не е нормална ситуация за едни парламентарни избори", каза политологът.

Той смята, че всяка от партиите, които участваха в предишния парламент, трябва да обясни поведението си в него и защо неговият живот беше толкова кратък. Този разговор ще подреди гръмките самоопределия, които си дават партиите на промяната, да обяснят какво точно промениха, ще е индикатор за гражданите и в какава степен те могат да носят отговорност. 

Българското общество няма автентична гражданска енергия против копрупцията и темата се използва в популистки план. Затова и Антоний Гълъбов не очаква тази тема да е основна в предстоящата кампания.

Той прогнозира повече политически партии от тези в 45 НС и по- трудно съставяне на провителство. По думите му шанс да прескочат бариерата имат и "Българските патриоти" и "Българско лято".

И не е важно кой ще е първа политическа сила, а кой ще има възможност да състави правителство и дали е възможно постигането на съгласие, отбеляза още Гълъбов. По думите му "Има такъв народ" е фирма, регистрирала партия и в този смисъл няма защо да се очаква, че тя ще действа правилата на политическа партия.

Нямаме никакви основания да очакваме, че бъдещето ни гласуване на 11 юли ще е по- хомогенно, ние сме все така фрагментирани и непостигащи съгласие за нищо, отбеляза още политологът.

Цалото интервю е в прикачения звуков файл.


 


Още от категорията

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Безплатният предизборен диспут по Радио Пловдив ще е на 17 юни

На 17 юни, по БНР Радио Пловдив, ще се проведе първият диспут  от предизборната кампания за предсрочните избори за народни представители на 11 юли 2021 г. Съгласно регламента  , диспутът е безплатен, а темата му е „България по пътя на успеха. Възстановяване след ковид пандемията, управленски приоритети и политики за развитие на региона и..

обновено на 11.06.21 в 16:56

Проблемите с машините не могат да провалят изборите на 11 юли

„Категорично считам, че няма опасност от проваляне или затрудняване на провеждането на извънредния парламентарен вот на 11 юли“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Стоил Стоилов, експерт по изборно законодателство. Той призова всички, които вещаят апокалиптични прогнози, да спрат с темата. Експертът смята, че предишния състав..

публикувано на 11.06.21 в 10:34

„Алфа рисърч“: ГЕРБ-СДС води с 2% пред „Има такъв народ“

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто. Третото място е за БСП с 14,4% подкрепа, а четвъртото за „Демократична България“ с 11,9%. Това показва последното проучване на „Алфа рисърч“, което е направено в периода   30 май – 7 юни. То..

обновено на 09.06.21 в 15:46

Стоев обсъди организацията на изборите с кметове на общини

Организацията за парламентарните избори обсъдиха на работна среща при областния управител Ангел Стоев кметове и представители на всички общини от областа,  Областния оперативен щаб и РЗИ.  Областният управител посочи, че към момента се работи усилено по подготовката на вота, според указанията на Министерски съвет. Бюлетините са осигурени на 100..

обновено на 09.06.21 в 15:45