Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Великите европейци - II" - срещите с читатели продължават

С премиера през месец октомври миналата година, втората част на книгата "Великите европейци" на Пламен Асенов вече пътува към читателите си. Пандемията обаче заключи планираните срещи,които се възобновяват от днес.

Първо тази вечер  "Arsenal of Art", следващия четвъртък в залата на Католическата църква в ж.р "Тракия", а след това и в Чепеларе.

Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация PRO LIBRIS с финансовата подкрепа и на Радио Пловдив, включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта и един неин символ - Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа и свършва с Джон Ленън, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света.  

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук е папа Урбан Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; тук са Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите и кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; тук е кралица Виктория, бабата на Европа; не са избегнати и трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един. 


Още от категорията

Пловдивска премиера на новия роман на Алек Попов

В литературен салон Spirt and Spirit в клуб „Петното на Роршах“ ще бъде представен новият роман „Мисия Туран“ на Алек Попов. Книгата излиза 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“. Писателят се завръща с нова мисия , която пренася в един съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия. В далечен Туран, малка изостанала република в..

публикувано на 15.06.21 в 06:34

Георги Борисов с Орфеев венец

Поетът Георги Борисов бе отличен с наградата „Орфеев венец“ на церемонията по отриването на фестивала „Пловдив чете“, която се проведе на Античния театър. 70-годишният Георги Борисов е български поет, есеист и публицист, издател, главен редактор на списание „Факел“, преводач от руски, френски и английски, член на българския ПЕН център...

публикувано на 14.06.21 в 20:06

Бойка Асиова с награда "Христо Г. Данов"

В присъствието на министъра на културата Велислав Минеков в Дановата къща в Пловдив бяха връчени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура . В раздел „Българско издателство“ призът бе връчен на издателство „Факел Експрес“ за книгата „Творения“ на Владимир Хлебников. За българска художествена..

публикувано на 14.06.21 в 19:23

Десетки издателства предлагат книги на "Пловдив чете"

20 шатри на десетки български издателства бяха опънати пред Пощата, за да предлагат книги в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Много граждани се спряха още в първите часове на изложението, за да си купят четиво в любим жанр. Лекото завихряне по обед и краткотрайният дъждец създадоха малко хаос около шатрите, тъй като търговците трябваше да..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Завръщане към себе си, в поезията на Запрянка Ангелова

" Запрянка Ангелова е родом от Пловдив. Завършила е ПУ "Паисий Хилендарски" и магистратура в Германия. През 2008 издава първата си стихосбирка "Отстояване". В основата на нейната поезия е силата да приемеш трудностите, да продължиш да се бориш за по-добър живот и за мечтите си. В стихосбирката "Върнах се" са събрани стихове, написани в период,..

обновено на 14.06.21 в 11:45