Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерството на земеделието, храните и горите е "на червено"

„Много от секторите изпитват затруднения, пари в Министерството на земеделието, храните и горите няма. Опитваме се да наваксваме, всичко което може да направим бързо“, каза заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив. По думите му те ще се заемат със законодателни инициативи и стратегии в подсекторите, които ще предложат в първите дни на новия парламент. 

„Амбицията на кабинета е не просто да стои на работа, а да остане нещо,“, посочи Гечев. Той смята, че трябва да има кадрови рокади в сектор земеделие и в това няма нищо лошо.

Гечев каза: „Политиката на проф. Христо Бозуков е такава, че не трябва да се притеснява никой, който е добър експерт. Няма да се гледа на база политически неща.“

"Розопроизвоството се срина буквално, след края на ковид кризата, всичко което е имало за 12 месеца напред е издърпано и всички пари са изхарчени", посочи Гечев. От земеделското ведомство настояват за актуализиране на бюджета след изборите. 

"Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, ще направим подготовка за различни нотификации, но в рамките на този бюджет", обеща Гечев.

"Готвим промени в Закона за розата, защото поредната кръпка ще е вредна, ще има и цялостна стратегия", обясни Явор Гечев. Той добави, че е съставена работна група за нов Закон за кооперирането в земеделието, по подобие на държавите от ЕС.

Явор Гечев откри в Университета по хранителни технологии  - Празника на хляба и фермерския пазар.

Още от категорията

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години.  Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на..

публикувано на 14.06.21 в 17:16

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров.  Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се..

обновено на 14.06.21 в 17:11

Експерти обсъдиха мерки срещу бракониерството в Смолян

Директори на институциите в Смолян, имащи отношение към опазване живота и здравето на животните, се събраха  на работна среща, за да обсъдят засилване на контрола върху бракониерството и да набележат мерки за опазване на защитения вид мечки в района. Един от поводите е спасяването на три мечета в рамките на броени дни в областта. Още след първия..

обновено на 14.06.21 в 17:03

Карловската болница очаква над 200 000 лева за апаратура и ремонт

Карловската болница МБАЛ “Д-р Киро Попов” е едно от лечебните заведения в страната, които ще получат подпомагане от оперативна програма “Региони в развитие”. Тя беше една от болниците, които по време на вълните от COVID-19 изпита най-много затруднения.  Темата коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:51

80 гимназисти от Пловдив очакват ваксина срещу ковид

РЗИ е изпратило запитване до всички училища в областта и очаква отговор от родителите на децата дали ученици над 12 години биха искали да се ваксинират срещу Ковид- 19, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, която ръководи отдел „Противоепидечен контрол“ в инспекцията. Това стана възможна след като Европейската агенция по лекарствата..

публикувано на 14.06.21 в 11:19