Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Спасовден УХТ е домакин на Празник на хляба и "Производено във фермата"

Университетът разработва проект за храни имуностимуланти, каза ректорът проф. Пламен Моллов.

7
Снимка: Радио Пловдив, Румен Куртев

„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден. 

Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с комплекс за изследване на храни. Ще се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, като проектът ще бъде представен пред правителството. "Целта е да има нова национална програма в тази насока", каза проф. Моллов. 

Той подчерта, че ВУЗ-ът е първи в рейтинговата система на МОН, по направление технологии и храни. И тази година университетът ще приеме над 500 студенти по държавна поръчка, в трите факултета. Голяма част от зрелостниците на ПГХТТ и ПГТ в Пловдив продължават обучението си тук. Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев каза, че УХТ е не просто водещ в България, той е уникален и е един от водещите университети в Европа.

УХТ бе домакин на 3 събития – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“. 

На Спасовден се чества Деня на хлебаря, по този повод майсторът Георги Лефтеров каза, че хлябът е централно българско блюдо и традицията ни позволява да имаме стотици рецепти за приготвянето му. Лефтеров почерпи гостите с три вида хляба - Евмолпийски, Кършияшки, Пулпудева.

Галерия

Още от категорията

"Пловдив чете" днес

Програмата на фестивала „Пловдив чете“ за днес включва няколко литературни премиери. В постоянната експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град ще бъде представен украинският писател Иван Андрусяк , носител на националната награда „Леся Украинка“. През 2020 г. авторът е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, включен е и в селекцията на..

публикувано на 15.06.21 в 07:29

9 новозаразени с коронавирус в Пловдивска област за денонощие

Под 1% са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последните 24 часа, сочат данните на Единния информационен портал.  Новите случаи са 157 от направените 17 862 теста. От началото на епидемията са направени над 3 млн. теста. В Пловдивска област новорегистрираните позитивни за денонощието са 9, в областите Пазарджик и Смолян случаите..

обновено на 15.06.21 в 07:00

Днес е Видовден

Денят Видовден се отбелязва на 15 юни /28 юни по стар стил/. Няма сведения да съществува светец с подобно име и този ден не е включен в църковния календар. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от..

публикувано на 15.06.21 в 06:59

Министър Минеков е получил сигнали за корупция в НИНКН

Сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив, е получил културният министър Велислав Минеков . Това обяви той след церемонията по връчването на националните награди „Христо Г. Данов“ в Дановата къща в Пловдив. „ Сигнали за недвижимо културно наследство са в количество, което не мога да насмогна... И..

публикувано на 14.06.21 в 18:59

Арестуваха убиеца от Черногорово в Пловдив

За броени часове криминалистите от полицията в Пазарджик разкриха убийство в село Черногорово.  Случаят е разплетен след сигнал на дежурния полицай, обслужващ района на селото, който заподозрял за престъплението и повикал спец-група от дирекцията в областия център.   Така, в мазето на необитаема къща е открито тялото на 31-годишен жител на..

публикувано на 14.06.21 в 16:44