Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десетина души пазят от събаряне сцената на площада в Карлово

7
Част от пл. "20 юли" в Карлово със сцената

Малоброен протест спря старта на реконструкцията на площад „20 юли“ в Карлово. Десетина души са се събрали на сцената в източната част на площада и не разрешават тежка строителна техника да я разруши.

„Никъде не е дадена официална информация какво точно ще се случи с красивия площад, който е сред емблемите на Карлово. Ние сме против бутането на сцената, защото смятаме, че тя е неизменна част от архитектурата на площада“, заявиха двама от протестиращите – Елисавета Ненчева и Красимир Методиев.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов обясни, че рехабилитацията на площад „20 юли“ се прави по европроект на стойност 1,5 млн. лв., спечелен пред ОП „Региони в растеж“ още през 2014 г. „Досега са минали няколко обществени обсъждания и който е търсил информация, е намерил от общината“, коментира той. 

Според кмета ще се запазят всички характерни за площада елементи, като се осигури максимална достъпност. Ще се подменят положените при строежа на площада през 1987 г. и вече амортизирани подземни комуникации и настилка, а сцената, която не е със стандартни размери, ще бъде премахната. 

В момента се прави възстановка на мозайката около т.нар. сух фонтан, която ще бъде възстановена в оригиналния си вид, но с нови материали.

Фирмата изпълнител е уверила кмета Кабаиванов, че е възможно обектът да бъде завършен до март 2022 г. 


Галерия

Още от категорията

"Пловдив чете" днес

Програмата на фестивала „Пловдив чете“ за днес включва няколко литературни премиери. В постоянната експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град ще бъде представен украинският писател Иван Андрусяк , носител на националната награда „Леся Украинка“. През 2020 г. авторът е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, включен е и в селекцията на..

публикувано на 15.06.21 в 07:29

9 новозаразени с коронавирус в Пловдивска област за денонощие

Под 1% са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последните 24 часа, сочат данните на Единния информационен портал.  Новите случаи са 157 от направените 17 862 теста. От началото на епидемията са направени над 3 млн. теста. В Пловдивска област новорегистрираните позитивни за денонощието са 9, в областите Пазарджик и Смолян случаите..

обновено на 15.06.21 в 07:00

Днес е Видовден

Денят Видовден се отбелязва на 15 юни /28 юни по стар стил/. Няма сведения да съществува светец с подобно име и този ден не е включен в църковния календар. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от..

публикувано на 15.06.21 в 06:59

Министър Минеков е получил сигнали за корупция в НИНКН

Сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив, е получил културният министър Велислав Минеков . Това обяви той след церемонията по връчването на националните награди „Христо Г. Данов“ в Дановата къща в Пловдив. „ Сигнали за недвижимо културно наследство са в количество, което не мога да насмогна... И..

публикувано на 14.06.21 в 18:59

Арестуваха убиеца от Черногорово в Пловдив

За броени часове криминалистите от полицията в Пазарджик разкриха убийство в село Черногорово.  Случаят е разплетен след сигнал на дежурния полицай, обслужващ района на селото, който заподозрял за престъплението и повикал спец-група от дирекцията в областия център.   Така, в мазето на необитаема къща е открито тялото на 31-годишен жител на..

публикувано на 14.06.21 в 16:44