Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България може да поеме път към нулева корупция

На отворена среща със студентите в пловдивския университет гостуваха днес американският политологът Дан Шомон и израелският експерт по киберсигурност и контратерористични действия Орен Елимелех. Шомон е известен с това, че е една от основните фигури зад президента Барак Обама в години на издигането му като сенатор. 

На краткаta среща с журналисти политологът Дан Шомон каза за актуалната политическа ситуация в страната, че е по-скоро обнадеждаваща и тенденцията е такава, че на добрите хора ще им е позволено да разчитат на законите за спокойното развиване на собствен бизнес. 

“Не мисля, че гласуването с машина може да се манипулира. Измамите свързани с изборите се коренят най-вече в начина, по който се осъществяват те. Важните въпроси тук са дали има достатъчно сигурност що се касае до организацията на изборите. Дали хората имат достъп до упражняване на глас, дали е справедливо самото гласуване”. 

Шомон неколкократно акцентира върху изборния процес в САЩ ”Например много големи рискове имаше на изборите в САЩ през 2016 г., тъй като те бяха организирани от самите местни парламенти, от организациите, които отговарят за произвеждането им на федерално ниво. Те не бяха организирани от държавата и затова бяха опорочени. Тогава имаше нарушаване сигурността на вота”. 

Ситуацията спрямо 2016 г. значително се е подобрила смята Шомон “в последните години бяха похарчени милиарди долари, за да се усъвършенстват системите и затова имаше много по-малко проблеми на изборите през 2020”.

За дейността на служебното правителство Дан Шомон каза, че “тази седмица, откакто съм тук, говорих с много представители на българското правителство, които имат изключителното желание да отворят една нова страница в българската история. България се намира на кръстопът, като един от възможните сценарии и то много възможен е страната да поеме курс на нулева корупция. Порочните практики да бъдат тотално унищожени. Аз виждам желание в управлението това да се случи”. 

Що се отнася до закона Магнитски и санкциите свързани с него политическият експерт обясни, че “от страна на щатите това е все едно да имаш много мръсна кухня и да започнеш най-накрая да я почистваш. Отнема време, но си струва”. 


Според един от организаторите на губернаторската кампания на Барак Обама “в САЩ жените гласуват за жени, това е доказано в течение на годините и е едно от най-сигурните неща. Друг начин да спечелиш гласоподаватели е, като рекламираш убедително. СПоделяш информация, която говори и е близка до гласуващия”. 

“В много случаи негативното убеждение върши също страхотна работа. Например - показваш на избирателите - този човек е лош и това провокира гласуване за неговия опонент”. 

Следващият пример на Дан Шомон, по думите му, е съобразен с регионалния контекст “всичко това върви по една ясна ос, отново пример, ти си комунист, а аз не съм. Трябва да се избират страни”. 

Експертът по киберсигурност Орен Елимелех направи анализ на възможностите за манипулация на изборния процес и акцентира върху различните начини, по които могат да се проявят изборните заплахи. 

“Най-важно за изборния процес е да се полагат дълготрайни грижи за опазването на неприкосновеността му. Трябва всички стъпки от момента на вземането на решение от страна на избирателя, до отчитането на вота му да бъдат съхранени така, както той е искал”. 

Елимелех подчерта, че е важно стъпките за сигурност да бъдат следени стриктно и продължи.

“Всяко техническо средство може да бъде манипулирано, но това не означава само, че самият софтуер може да бъде инфилтриран или пък машината да бъде повлияна по някакъв начин”. 

“Вижте какво стана в САЩ на изборите през 2016г. и 2020 г. В тези два случая социалните мрежи, които нямат никаква връзка със самия процес на вота, бяха средствата, повлияли най-много на вота. Това е така защото чрез тях един политик може да говори директно на хората, да ги убеди в своите идеи и да ги развълнува, да им докосне сърцата, което в края на краищата е основната цел”. 

Според Елимелех е от изключителна важност всички възможности за инфилтрирани да бъдат изучени. 

“Ако можеш да влияеш на социалните мрежи, можеш да влияеш на избирателния процес. Затова сега Фейсбук, туитър, инстаграм налагат много строги ограничения върху фалшивите новини, върху политически послания. Тези сайтове имат влиянието на цели държави в момента. Това само по себе си също е политически акт”.
Двамата експерти бяха единодушни в мнението си, че българските власти в лицето ан служебното правителство създават възможност за установяване на стабилен правов ред. 

Още от категорията

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години.  Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на..

публикувано на 14.06.21 в 17:16

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров.  Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се..

обновено на 14.06.21 в 17:11

Експерти обсъдиха мерки срещу бракониерството в Смолян

Директори на институциите в Смолян, имащи отношение към опазване живота и здравето на животните, се събраха  на работна среща, за да обсъдят засилване на контрола върху бракониерството и да набележат мерки за опазване на защитения вид мечки в района. Един от поводите е спасяването на три мечета в рамките на броени дни в областта. Още след първия..

обновено на 14.06.21 в 17:03

Карловската болница очаква над 200 000 лева за апаратура и ремонт

Карловската болница МБАЛ “Д-р Киро Попов” е едно от лечебните заведения в страната, които ще получат подпомагане от оперативна програма “Региони в развитие”. Тя беше една от болниците, които по време на вълните от COVID-19 изпита най-много затруднения.  Темата коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:51

80 гимназисти от Пловдив очакват ваксина срещу ковид

РЗИ е изпратило запитване до всички училища в областта и очаква отговор от родителите на децата дали ученици над 12 години биха искали да се ваксинират срещу Ковид- 19, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, която ръководи отдел „Противоепидечен контрол“ в инспекцията. Това стана възможна след като Европейската агенция по лекарствата..

публикувано на 14.06.21 в 11:19