Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Пандемията и интелектуалната собственост

Всеки десети европеец е подведен да закупи подправени продукти, сочи проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Потребителите се затрудняват да разграничат оргиналните от фалшивите продукти, а България е с най-висок дял на подведени потребители  – 19 % и в дъното на класацията, близо до Румъния и Унгария.

Електронната търговия привлече значително повече хора по време на пандемичните мерки, но и увеличи риска от онлайн пласиране на различни проукти – от козметика, играчки и медикаменти до електроника и дори пестициди. 

Проучаването на децентрализираната агенция на Европейския съюз и Европейската обсерватория за нарушенията на правата върху интелектуалната собственост бе представено у нас от Сдружението за правна помощ на потребителите. Председатeлят адвокат Димитър Деков отбеляза, че фалшивите продукти носят сериозни рискове за здравето. 

Повече са и хората, които чрез социалните мрежи са заблудени да закупят фалшифициран продукт или да изполват незаконно цифрово съдържание, каза юристът Кристиан Райчев и посочи някои от възможностите за защита на нтелектуалната собственост. 

Сигнали за нарушаване правата на интелектуалната служба могат да се подават в специлизиран портал на европейската служба, която подкрепя малките и средни предприятия, обясни адвокат Мадлен Кавръкова от Сдружението за правна помощ на потребителите.  

При заседание на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент българският евродепутат Иво Христов призова за оптимизация на сроковете за издаване на географските указания на стоките, като отбеляза, че така ще има надеждна защита от фалшификати на стоки като българското розово масло. 

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03