Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн дискусия за човешките права и свободи в ПУ

| обновено на 11.06.21 в 08:52
Снимка: ПУ "Паисий Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на Международен симпозиум за човешки права и свободи. Форумът се провежда онлайн, а темата е „Свободно и критично мислещо общество“.

Участват лектори от Австрия, Полша, САЩ, академични преподаватели и юристи. 

Целта на симпозиума е да предложи по-критичен поглед към идеите за изграждане на ново по-справедливо общество чрез въвеждане на групови права за сметка на индивидуални свободи.

Сред лекторите ще бъде журналистът от САЩ Алекс Нюман. В конференцията ще участват д-р Тимотеуш Зих от Ордо Юрис от Института за правна култура в Полша и настоящ член на Европейския икономически и социален комитет, както и изпълнителният директор на Алианс за защита на свободата (Австрия) – адвокат Пол Колман.

Свои идеи ще представят също преподавателите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. Мила Кръстева и д-р Атанас Терзийски. В симпозиума ще участва и експертът по конституционно право към Института за модерна политика д-р Борислав Цеков. Сред лекторите са още главният редактор на електронното издание „Свобода за всеки“ – адвокат д-р Виктор Костов, и дописникът д-р Валентин Кожухаров.

Съорганизатор на научната проява е правозащитната организация „Свобода за всеки“. 

Още от категорията

Министър Минеков е получил сигнали за корупция в НИНКН

Сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив, е получил културният министър Велислав Минеков . Това обяви той след церемонията по връчването на националните награди „Христо Г. Данов“ в Дановата къща в Пловдив. „ Сигнали за недвижимо културно наследство са в количество, което не мога да насмогна... И..

публикувано на 14.06.21 в 18:59

Арестуваха убиеца от Черногорово в Пловдив

За броени часове криминалистите от полицията в Пазарджик разкриха убийство в село Черногорово.  Случаят е разплетен след сигнал на дежурния полицай, обслужващ района на селото, който заподозрял за престъплението и повикал спец-група от дирекцията в областия център.   Така, в мазето на необитаема къща е открито тялото на 31-годишен жител на..

публикувано на 14.06.21 в 16:44

Ромски лидери в Пловдив искат да им се плати, за да се ваксинират

Неформални лидери от ромските махали на Пловдив са поискали пари, за да подкрепят имунизационната кампания в „Столипиново“, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.  В почивните дни в квартала се ваксинираха едва 10 души, въпреки че на място бе отворен мобилен кабинет. На дискусията ромските лидери са били призовани да помогнат с личен..

публикувано на 14.06.21 в 14:14

Арестуваха шофьор, опитал да прегази полицай в Карабунар

Шофьор бе арестуван, след като опита да блъсне с колата си  полицай от автопатрул в септемврийското село Карабунар.  Случката се разиграла снощи около 19.15ч. на кръстовище в селото, докато патрулът извършвал проверки на пътуващите.  Един от спрените бил мъж с „Фолксваген“, като докато бил привикан със стоп-палка да отбие встрани. Тогава обаче..

публикувано на 14.06.21 в 14:06

Пробивът под Водната палата ще се случи

Транспортният пробив под Водната палата ще се случи, дори и да отпадне от списъка с обектите, които ще се финансират от бъдещия инвестиционен заем на Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров.  „Пробивът под Водната палата и да не остане в проектите, с която ще кандидатстваме за заема от 113 млн. лв., аз ще го направя с пари от бюджета. Това..

обновено на 14.06.21 в 13:41