Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проблемите с машините не могат да провалят изборите на 11 юли

„Категорично считам, че няма опасност от проваляне или затрудняване на провеждането на извънредния парламентарен вот на 11 юли“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Стоил Стоилов, експерт по изборно законодателство. Той призова всички, които вещаят апокалиптични прогнози, да спрат с темата.

Експертът смята, че предишния състав на ЦИК е подходил лековато при закупуване на машините за гласуване.

„В подобни случаи не се закупуват машини за гласуване, а се купува цяла изборна технология. Хоризонтът при една такава сделка трябва да бъде много дълъг, поне 10-15 избора напред. И е необходимо да има широко съгласие, че следващите 10 вота ние ще ги правим с машини и за целта ще купим тази технология. Сега машините са купени, както се купува лека кола – харесали си цвят, модел, цена. Направиха едно кръгче от София до Пловдив на предишните парламентарни избори, образно казано. И сега е даден на ЦИК някакъв ключ, който може да отвори колата, но не може да запали с него двигателя, тъй като има някакви софтуерни криптирани елементи в този ключ, които още „Сиела Норма“ не е дала на комисията. От друга страна – ЦИК още не е платила на „Сиела Норма“ за изборите на 4 април.

Цялото интервю със Стоил Стоилов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Областният обсъди готовността за изборния ден с 16 РИК и РДПБЗН

Медицински екипи, машини за вода и щандове за храна ще бъдат осигурени в панаирните палати, в които ще се предават изборните книжа от вота на 11 юли в Пловдив – съобщи областният управител Ангел Стоев.  На среща с екипа на 16 РИК Пловдив град той е обсъдил организацията на изборния процес, както и опровергания преди няколко дни от председателя..

публикувано на 18.06.21 в 13:43

ГЕРБ - СДС и ИТН с изравнени сили преди изборите на 11 юли

Надпреварата за първото място на изборите за 46 НС се свежда до сблъсъка между ГЕРБ - СДС и "Има такъв народ". Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома..

публикувано на 18.06.21 в 13:00

Равна подкрепа за ГЕРБ - СДС и ИТН три седмици преди вота

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР). Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди. "Спадът на ГЕРБ може да се дължи на действията на..

обновено на 17.06.21 в 14:44

"България по пътя на успеха" - безплатен диспут по Радио Пловдив

В Първо студио на БНР Радио Пловдив, при спазване на всички противоепидемични мерки, се проведе  първият диспут от предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори . Темата на безплатния диспут , който продължи от 10.00 до 12.00 часа, е   „България по пътя на успеха. Възстановяване след ковид пандемията, управленски..

обновено на 17.06.21 в 14:42

Има доста неизвестни пред гласуването с машините

След малко повече от 20 дни ще се явим на извънреден вот, за него, за допълнителните 1500 машини, за гласуването у нас и в чужбина, говорим с политолога  Даниел Стефанов , експерт по изборни системи. Политологът каза, че все още не е финализирана сделката за машините, но нямаме друг избор и трябва да се закупят.  "Решението на предишното НС рязко..

публикувано на 17.06.21 в 09:46