Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасиха малко мече и щъркелче в Смолянско

| обновено на 11.06.21 в 13:09
4
Снимка: РИОСВ - Смолян

Само за ден служители на РИОСВ - Смолян спасиха 2 бедстващи малки животни.

След като миналата седмица бе спасено мече, в екоинспекцията днес е постъпил сигнал за друго малко мече, намиращо се в близост до гр. Чепеларе, край пътя за Пловдив.

Експерти са извършили проверка на място и са установили, че повече от два часа то е било само в близост до главния път Смолян - Чепеларе – Пловдив.

Незабавно е сформиран екип, който е извършил оглед в района, но не е открил следи от майката. 

Мечето е уловено, без да се използва упойка. 

След намесата на МОСВ и Фондация „Четири лапи“ мечето вече пътува към Парка за танцуващи мечки в с. Белица, където ще бъде настанено и ще му бъдат указани нужните грижи.

Преди седмица в района на село Смилян бе спасено друго мече, което вече се възстановява в парка край Белица. 

"И 2-те мечета са били сами, гладни, часове наред са наблюдавани, но майки не са видени в близост. Не е изключено майките им да са убити от бракониери", коментира пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева. 

Екоспециалистите от Смолян спасиха и малко щъркелче, паднало от гнездото в село Борино.

Сигналът за падналото новоизлюпено пернато е подаден снощи на зеления телефон на екоинспекцията от председателя на СНЦ „Био- Б- Еко“ в село Борино. Незабавно е направена организация по спасяването на птичето.

Връщането в гнездото на малкото щъркелче е станало при съвместна акция на служители от екоинспекцията, Електроразпределение Юг – КЕЦ Девин и Горското стопанство в Борино.

Тъй като щъркелчето е много малко, транспортирането му до Спасителния център за диви животни в Стара Загора крие рискове за оцеляването му. Затова специалисти са препоръчали връщането му в гнездото. 

"То е било най-малкото от общо 3 щъркелчета в гнездото. Възможно е майката да го е изхвърлила, защото не може да изхрани и 3-те. След намесата ни щъркелчето е все още в гнездото", допълни директорът на смолянската екоинспекция.

Галерия

Още от категорията

Министър Минеков е получил сигнали за корупция в НИНКН

Сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив, е получил културният министър Велислав Минеков . Това обяви той след церемонията по връчването на националните награди „Христо Г. Данов“ в Дановата къща в Пловдив. „ Сигнали за недвижимо културно наследство са в количество, което не мога да насмогна... И от Пловдив...

публикувано на 14.06.21 в 18:59

Арестуваха убиеца от Черногорово в Пловдив

За броени часове криминалистите от полицията в Пазарджик разкриха убийство в село Черногорово.  Случаят е разплетен след сигнал на дежурния полицай, обслужващ района на селото, който заподозрял за престъплението и повикал спец-група от дирекцията в областия център.   Така, в мазето на необитаема къща е открито тялото на 31-годишен жител на..

публикувано на 14.06.21 в 16:44

Ромски лидери в Пловдив искат да им се плати, за да се ваксинират

Неформални лидери от ромските махали на Пловдив са поискали пари, за да подкрепят имунизационната кампания в „Столипиново“, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.  В почивните дни в квартала се ваксинираха едва 10 души, въпреки че на място бе отворен мобилен кабинет. На дискусията ромските лидери са били призовани да помогнат с личен..

публикувано на 14.06.21 в 14:14

Арестуваха шофьор, опитал да прегази полицай в Карабунар

Шофьор бе арестуван, след като опита да блъсне с колата си  полицай от автопатрул в септемврийското село Карабунар.  Случката се разиграла снощи около 19.15ч. на кръстовище в селото, докато патрулът извършвал проверки на пътуващите.  Един от спрените бил мъж с „Фолксваген“, като докато бил привикан със стоп-палка да отбие встрани. Тогава обаче..

публикувано на 14.06.21 в 14:06

Пробивът под Водната палата ще се случи

Транспортният пробив под Водната палата ще се случи, дори и да отпадне от списъка с обектите, които ще се финансират от бъдещия инвестиционен заем на Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров.  „Пробивът под Водната палата и да не остане в проектите, с която ще кандидатстваме за заема от 113 млн. лв., аз ще го направя с пари от бюджета. Това..

обновено на 14.06.21 в 13:41