Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подготвят учебно гласуване с машини на открито

| обновено на 11.06.21 в 16:56

"Предстои да се разбере дали и къде в чужбина може да има още изборни секции за вота на 11 юли". Това каза за Радио Пловдив заместник-председателката на ЦИК и говорител на комисията Росица Матева. Тя припомни, че на 15 юни изтича срокът, в който българските граждани, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, че желаят да гласуват. До момента са заявени над 560 секции.

ЦИК продължава да работи по подготовката за доставка на допълнителен брой машини за гласуване. "От фирмата, която с писмо ни информира, че има готовност да достави до 5000 машини, все още нямаме допълнителна информация", каза Матева. Тя обясни, че не се знае какъв е видът и техническата характеристика на тези машини. С досегашния доставчик "Сиела Норма" също има готовност да допълнителни преговори.

Районните и секционните избирателни комисии ще преминат допълнително обучение преди изборите. "Намерението и разбирането в ЦИК е, че обучението, особено в секционните избирателни комисии, трябва да бъде присъствено, задължително с машини. Намерението ни е още следващата седмица да се изработи демо версия на софтуера за гласуване и да бъдат изпратени машини в РИК по места. Заедно с областните управители и с кметовете те трябва да организират гласуване с машини на публични места, за да могат повече избиратели да се запознаят с машините и да гласуват пробно. Едновременно с това тези машини трябва да служат и за обучение на съставите на СИК", каза още Росица Матева.

Централната избирателна комисия все още няма становище по видеозаснемането в изборния ден.

Още от категорията

Областният обсъди готовността за изборния ден с 16 РИК и РДПБЗН

Медицински екипи, машини за вода и щандове за храна ще бъдат осигурени в панаирните палати, в които ще се предават изборните книжа от вота на 11 юли в Пловдив – съобщи областният управител Ангел Стоев.  На среща с екипа на 16 РИК Пловдив град той е обсъдил организацията на изборния процес, както и опровергания преди няколко дни от председателя..

публикувано на 18.06.21 в 13:43

ГЕРБ - СДС и ИТН с изравнени сили преди изборите на 11 юли

Надпреварата за първото място на изборите за 46 НС се свежда до сблъсъка между ГЕРБ - СДС и "Има такъв народ". Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома..

публикувано на 18.06.21 в 13:00

Равна подкрепа за ГЕРБ - СДС и ИТН три седмици преди вота

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР). Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди. "Спадът на ГЕРБ може да се дължи на действията на..

обновено на 17.06.21 в 14:44

"България по пътя на успеха" - безплатен диспут по Радио Пловдив

В Първо студио на БНР Радио Пловдив, при спазване на всички противоепидемични мерки, се проведе  първият диспут от предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори . Темата на безплатния диспут , който продължи от 10.00 до 12.00 часа, е   „България по пътя на успеха. Възстановяване след ковид пандемията, управленски..

обновено на 17.06.21 в 14:42

Има доста неизвестни пред гласуването с машините

След малко повече от 20 дни ще се явим на извънреден вот, за него, за допълнителните 1500 машини, за гласуването у нас и в чужбина, говорим с политолога  Даниел Стефанов , експерт по изборни системи. Политологът каза, че все още не е финализирана сделката за машините, но нямаме друг избор и трябва да се закупят.  "Решението на предишното НС рязко..

публикувано на 17.06.21 в 09:46