Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белащица не иска кариера, а чист въздух и зелена среда

Дружеството „Европейски пътища"  е поискало  удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в зеемлището на село Белащица,  участък „Юг”, става ясно от отговор на Министерството на енергетиката до ръководството на община Родопи.

Местната власт се обявява категорично против удължаването на срока.

Като основен мотив се посочва превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив  и като център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм.

В защита на правото на хората в Белащица да дишат чист въздух кметът Павел Михайлов уверява, че ще съдейства за провеждане на подписка, която да се бъде изпратена в Министерството на енергетиката.  Общината не би възпрепятствала и организирането на протест срещу намерението на концесионера.

Хората в селото протестират и срещу инвестиционното намерение на другия концесионер-"Холсим кариерни материали" АД за удължаване срока на концесията. 


Още от категорията

Премиерът Янев се среща с кметове в Поповица

Министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в България в село Поповица, община Садово. Ще бъдат обсъдени финансовите проблеми в малките населени места. Очаква се да бъдат предложени и промени в някои административни структури. По-късно същия ден служебният премиер Стефан..

обновено на 19.06.21 в 08:35

Гостувайте в "Преге" - наживо в Първо студио, когато "Пловдив чете"

Предаването за света на книгите „Преге“  ще се излъчи наживо пред публика в Първо студио на БНР - Радио Пловдив. Можете да го проследите и н а фейсбук страницата ни , където то ще бъде стриймвано.  Проявата е в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“.  Освен традиционното представяне на новите книги на седмицата и литературен календар,..

обновено на 19.06.21 в 08:34

105 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 10

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 105 при направени 14 771 теста. Процент на положителните тестове - 0,71%.  Това сочат данните от Единния информационен портал. В Пловдив има 10 новозаразени, в Пазарджик 4, в Смолян 6. Общо поставените дози ваксини надхвърлят 1 млн. 653 хиляди.

публикувано на 19.06.21 в 08:14

ОССЕ инспектира предизборната подготовка в Пловдив

В Областната администрация пристигна делегация от Мисията за наблюдение на изборите в  България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.  Сузане Нимайер и Родолф Оберл бяха приети от областния управител Ангел Стоев. След това главният секретар Георги Янев запозна наблюдателите с всички основни мероприятия, предприети от..

публикувано на 18.06.21 в 19:55

Бандитите, ограбили 30 000 лева от къща в Баня, остават в ареста

Прокуратурата в Пловдив привлече като обвиняеми 54-годишен мъж и неговия 40-годишен помагат и подбудител, присвоили недвижими вещи и пари от дома на жител на град Баня.  Двамата задигнали сумата от 30 хил. лева, след разбиване на входната врата на жилището. След проведени издирвателни действия от страна на полицията крадците били задържани в..

публикувано на 18.06.21 в 16:05