Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасиха трето мече в Смолянско

Снимка: РИОСВ - Смолян

Трето мече е спасено днес от експерти от РИОСВ - Смолян в рамките на по-малко от 10 дни. 

То е намерено също в района до град Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян, където бе открито второто мече. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“.

Най-вероятно спасеното днес мече е братче или сестриче на хванатото в петък и също като него е уловено без използването на упойка.

До момента не е открита майката на мечетата.

И третото спасено малко пътува към Парка за танцуващи мечки в Белица, където са настанени предишните 2, като му бъдат оказани необходимите грижи.

Първото бе открито на 4 юни край с. Смилян, а второто - на 11 юни край пътя Смолян - Пловдив в района на Чепеларе.

Още след първия случай на намерено само мече, изпратихме писма до Регионалната дирекция по горите и до Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, за да проверят районите и да засилят проверките за издадените разрешителни за лов, каза директорът на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева.

Според директора на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов до момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

Утре е планирана работна среща между директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ. Целта  да се засили контролът върху бракониерството и да се набележат мерки за опазване на защитения вид.


Още от категорията

Пламен Николов е кандидатът на ИТН за министър-председател

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в президентството, за да получи партия ИТН мандат за съставяне..

публикувано на 30.07.21 в 17:28

Пожар във виетнамските общежития в "Кършияка"

Пожар в стая на 7 етаж в бившите виетнамски общежития на бул  "Дунав" е пламнал около 15 часа.  Веднага към място са насочени  4 екипа на пловдивската пожарна.За по- малко от 30 минути след пристигането си, пожарникарите са потушили огъня. По думите на очевидци първите етажи на срадата се използват като социален център, а  5 и 6-ти етаж са..

обновено на 30.07.21 в 17:20

Работник загина при инцидент в цех за сладки в Съединение

41-годишен работник загина при взрив в цех за производство на дребни сладки в кв. "Точиларци" на град Съединение.  Инцидентът се е случил днес около обяд, докато мъжът работел край печка, в която се пекат сладките. Взривната вълна го отхвърлила към стената и при удара той си е ударил главата и е изпаднал в кома. Получил е и множество рани по тялото...

публикувано на 30.07.21 в 16:27

Условна присъда за пиян шофьор

1 година лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил 2 години. Това е присъдата на Районен съд Пловдив за 32-годишен мъж, хванат да кара кола след употреба на значително количество алкохол.  На 27 юли малко преди 11 часа предиобед мъжът е управлявал автомобил „Шкода Фабия“ по ул. „Димитър..

публикувано на 30.07.21 в 15:30

Ангел Стоев настоява да спре работата на кариерите над Белащица

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев днес изпрати писмо до министрите на енергетиката Андрей Живков, на околната среда и водите Асен Личев и на регионалното развитие Виолета Комитова по повод дейността на кариерите в землището на село Белащица.   Областният управител настоява за спиране дейността на концесионера „Европейски пътища“, който..

обновено на 30.07.21 в 14:52