Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Без недостиг на кръвна плазма за лечение на COVID-19 в Пловдив

д-р Соня Джевизова
Снимка: Уебсайт - Център по трансфузионна хематология, Пловдив

"Нито един гражданин, който се е лекувал срещу ковид, не е останал без кръвна плазма от ноември насам". Това съобщи в ефира на предаването "Точно днес" на Радио Пловдив д-р Соня Джевизова, директор на Центъра за трансфузионна хематология в Пловдив. Тя припомни, че след набавената апаратура с помощта на дарители, на 18 ноември 2020 година е започнало производството на анти-ковид плазма.

Оттогава са произведени над 1500 единици антиковид-плазма, които са предоставени в лечебните заведения, уточни тя. По думите й, в  момента намаляват случаите на даряване, но намаляват и нуждаещите се. "В момента ние разполагаме с около 200 единици, които можем да предоставим на лекуваните от всички кръвни групи" - посочи д-р Джевизова. 

Наесен, ако има нова вълна, тя предположи, че гражданите ще се отзоват на апела за даряване отново. Не всеки преболедувал може да е дарител на плазма, обаче – освен с достатъчно ниво на антитела, които се тестват на място, той трябва да е и без хронични заболявания.

Цялото интервю с д-р Джевизова може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Започва кампания за детското отделение на МБАЛ "Св.Мина"

Ротаракт клуб Пловдив-Филипопол организират поредното събитие, свързано с подобряване материалната база на детското отделение в МБАЛ “Свети Мина” Пловдив.  През август те организират концерт с участието на артисти от сдружение „4етри“ - музикална платформа, която продуцира и развива млади изпълнители. Стилът е fusion от фолклор с елементи на поп,..

публикувано на 18.08.22 в 11:14

В РЗИ вече правят безплатни тестове за ковид

В РЗИ Пловдив от днес се правят безплатни бързи антиген ни тестове за ковид. Това съобщиха от инспекцията.  Не са необходими направления.  Изследванията могат да се правят от 9 до 16 часа в кабинегт 1 на първия етаж.

публикувано на 18.08.22 в 09:45

Жълт код за горещо време

За 15 области в Централна и Северна България е обявен жълт код заради опасно високи температури. Сред районите, в които се очаква много горещо време, са и Пловдивска и Пазарджишка област В тези области около и след обяд ще бъде горещо с максимални температури между 35° и 38°.

публикувано на 18.08.22 в 08:27

1189 са новите случаи на коронавирус

1189 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6103 теста. Положителни са близо 19% от взетите проби.  В Пловдив новите случаи са 83, в Пазарджик-38, в Смолян-20.  Трима души са починали с COVID-19, като оздравели са отчетени 2147.В болница са настанени 1024 души, 53 от тях в интензивни отделения.Поставените ваксини през последното..

публикувано на 18.08.22 в 08:23

Промени в ръководството на УМБАЛ "Пловдив"

Промяна в ръководството ще бъде направена на извънредно акционерно събрание на болница „Пловдив“. Предвижда се урологът професор Димитър Шишков да смени досегашния шеф доктор Динчо Генев на директорския пост, ако предложението бъде прието. Професор Димитър Шишков е началник на клиниката по урология в болницата от дълги години. От началото..

публикувано на 18.08.22 в 08:10