Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

| обновено на 14.06.21 в 17:11
Снимка: Ива Димова


Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров. 

Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се направи истинска реформа

Той е категоричен, че трябва да започне най-после реформа в системата. 

"За реформа говори всеки управляващ, когато седне на стола или в предизборната кампания. Всички говорят как пациентът наистина трябва да бъде в центъра на здравеопазването. Как ще се направи така, че здравето на нацията да бъде на първо място. И нищо не се прави. За съжаление, поне  до този момент", коментира Димитров

Той е категоричен, че лимитите  са един от основните проблеми на здравната система и трябва да отпаднат.

"Това е така по простата причина, че  когато човек е болен, а ние наистина сме най-бедни и най-болни. Това го казва СЗО и ЕС. Когато ти се наложи да влезеш в болница, започваш да обикаляш, за да видиш къде все още не са заети леглата до лимита, отиваш и не търсиш качеството на медицинската  услуга, а търсиш къде въобще да бъдеш приет. Лимитирането е пагубното за българския народ. Не може да правиш медицина, когато казваш, че приемеш до 80-ия човек, а след това - кой, където иска да си търси място, категоричен е Димитров.

Според него е нужна  промяна на модела на здравеопазването. Например да се види как е в Холандия.

По думите му клиничните пътеки са само един вариант и истината е, че чрез тях се източва НЗОК.

Няма контрол как се изразходват парите, да не говорим за качество. Клиничната пътека си е свършила работа. Трябва да се смени моделът, смята още председателят на БПФ.

По повод разкритията за злоупотреби в болниците Иван Димитров посочи:

"За съжаление в нашата държава винаги е имало покровителствани болници. Това е една обществена тайна. Знае се как едни болници харчат от нашите пари, без пациентите да стигат до тях. Подавани са сигнали в МЗ в Медицински одит, Прокуратура. От 2010 имаме такива сигнали, със ясни доказателства, но нищо не се случва. 

Той посочи, че тогава от пациентската организация са подали сигнал и за УМБАЛ "Свети Георги" за пренасочване на целеви пари, предназначени за подмяна на апарати за хемодиализа, но използвани за друго от тогавашното ръководство на здравното заведение. Димитров каза, че е нямало реакция на сигнала и отново подчерта, че да има реална промяна в здравеопазването трябва да има политическа воля от страна на управляващите.

Той вижда в момента политическа воля в служебния кабинет за промяната, но според него няма време да се направи нещо реално. Самият не вярва, че който дойде на власт след изборите, ще иска да има такава промяна. 

"Това е угодно на властимащите. Властта в България няма политическа воля да се случат реални неща. Всеки идва с мандатното си мислене. Идва и отрича направеното. Всички го виждаме и го изпитваме на гърба си. Колкото по-често се показва уродливата практика в здравеопазването и колко по-често ние настояваме това да се промени, тогава ще се промени. Ако разчитаме на политиците - няма да се случи. Народът ни трябва да се събуди и един път завинаги да каже: Искам да бъда гледан като европейски граждани, а не да навеждаме главица и да се примиряване със съдбата си", заключи Иван Димитров.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57