Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

| обновено на 14.06.21 в 17:11
Снимка: Ива Димова


Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров. 

Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се направи истинска реформа

Той е категоричен, че трябва да започне най-после реформа в системата. 

"За реформа говори всеки управляващ, когато седне на стола или в предизборната кампания. Всички говорят как пациентът наистина трябва да бъде в центъра на здравеопазването. Как ще се направи така, че здравето на нацията да бъде на първо място. И нищо не се прави. За съжаление, поне  до този момент", коментира Димитров

Той е категоричен, че лимитите  са един от основните проблеми на здравната система и трябва да отпаднат.

"Това е така по простата причина, че  когато човек е болен, а ние наистина сме най-бедни и най-болни. Това го казва СЗО и ЕС. Когато ти се наложи да влезеш в болница, започваш да обикаляш, за да видиш къде все още не са заети леглата до лимита, отиваш и не търсиш качеството на медицинската  услуга, а търсиш къде въобще да бъдеш приет. Лимитирането е пагубното за българския народ. Не може да правиш медицина, когато казваш, че приемеш до 80-ия човек, а след това - кой, където иска да си търси място, категоричен е Димитров.

Според него е нужна  промяна на модела на здравеопазването. Например да се види как е в Холандия.

По думите му клиничните пътеки са само един вариант и истината е, че чрез тях се източва НЗОК.

Няма контрол как се изразходват парите, да не говорим за качество. Клиничната пътека си е свършила работа. Трябва да се смени моделът, смята още председателят на БПФ.

По повод разкритията за злоупотреби в болниците Иван Димитров посочи:

"За съжаление в нашата държава винаги е имало покровителствани болници. Това е една обществена тайна. Знае се как едни болници харчат от нашите пари, без пациентите да стигат до тях. Подавани са сигнали в МЗ в Медицински одит, Прокуратура. От 2010 имаме такива сигнали, със ясни доказателства, но нищо не се случва. 

Той посочи, че тогава от пациентската организация са подали сигнал и за УМБАЛ "Свети Георги" за пренасочване на целеви пари, предназначени за подмяна на апарати за хемодиализа, но използвани за друго от тогавашното ръководство на здравното заведение. Димитров каза, че е нямало реакция на сигнала и отново подчерта, че да има реална промяна в здравеопазването трябва да има политическа воля от страна на управляващите.

Той вижда в момента политическа воля в служебния кабинет за промяната, но според него няма време да се направи нещо реално. Самият не вярва, че който дойде на власт след изборите, ще иска да има такава промяна. 

"Това е угодно на властимащите. Властта в България няма политическа воля да се случат реални неща. Всеки идва с мандатното си мислене. Идва и отрича направеното. Всички го виждаме и го изпитваме на гърба си. Колкото по-често се показва уродливата практика в здравеопазването и колко по-често ние настояваме това да се промени, тогава ще се промени. Ако разчитаме на политиците - няма да се случи. Народът ни трябва да се събуди и един път завинаги да каже: Искам да бъда гледан като европейски граждани, а не да навеждаме главица и да се примиряване със съдбата си", заключи Иван Димитров.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42