Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Асиова с награда "Христо Г. Данов"

7
Бойка Асиова с наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

В присъствието на министъра на културата Велислав Минеков в Дановата къща в Пловдив бяха връчени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура.

В раздел „Българско издателство“ призът бе връчен на издателство „Факел Експрес“ за книгата „Творения“ на Владимир Хлебников.

За българска художествена литература наградата спечели Бойка Асиова за книгата си „Роден на Великден“.

За превод бе отличен Стефан Русинов за превода от китайски на две книги „Живи“ и „Трите тела“.

В областта на хуманитаристиката призът бе връчен на Нонка Богомилова за книгата й „Балканите: белязани пътища (1991-2016)“.

В раздел „Издание за деца“ наградата бе връчена на Сотир Гелев, автор на книгата „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“.

За дизайн и художествено оформление бе отличен Дамян Дамянов, художник на книгите „Метаморфозата“ на Кафка и „Приказки за пишещата машина“ на Джани Родари.

В раздел „Представяне на българската книга“ призът бе връчен на „Литературен вестник“.

За библиотечно дело бе отличена Мая Николова Димитрова – библиотекар в НБ „Св. св. Кирил и Методий“.

Наградата за цялостно творчество връчи министър Минеков на 90-годишния писател Георги Стоянов, наречен „Певецът на Тракия и пловдивския край“. Георги Стоянов пише от 60 години и е автор на 15 романа и 7 сборници с разкази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02