Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Борисов с Орфеев венец

6
Снимка: Владислав Христов

Поетът Георги Борисов бе отличен с наградата „Орфеев венец“ на церемонията по отриването на фестивала „Пловдив чете“, която се проведе на Античния театър.

Много съм развълнуван, Пловдив е щастлив град, единственият в България, който тачи словото и най-вече поезията" - заяви при получаването на приза поетът.

70-годишният Георги Борисов е български поет, есеист и публицист, издател, главен редактор на списание „Факел“, преводач от руски, френски и английски, член на българския ПЕН център.

Наградата „Златка четка“ за художествено оформление на книга бе връчена на художничката Капка Кънева.  

Тя благодари за признанието и подчерта, че книгата е единственият начин да пътуваме в необятните светове на фантазията.Галерия

Още от категорията

Пловдивската опера ще има дом, но няма да е скоро

В най-скоро време Община Пловдив, Министерството на културата и фондацията „Дом за пловдивската опера“ ще подпишат 3-странен меморандум за изграждане на операта. В него подробно ще бъдат описани стъпките за осъществяването на проекта и да се намери терен, за да има Пловдив достойна опера. Това заяви кметът Здравко Димитров след среща със..

публикувано на 18.10.21 в 15:56

Галерия “Артистика“ с тройна изложба

Галерия „Артистика“, в Пловдив, представя изложба скулптура и живопис на Сейфетин Шекеров - СЕФО, Марин Подмолов и Надежда Шекерова. Откриването на изложбата е този четвъртък, от 18.30 часа. Скулпторът Сейфетин Шекеров – СЕФО има близо 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, и много други участия. Автор е на четириметровата..

обновено на 18.10.21 в 15:35

Откриват изложбата "Цветове в звуци"

Велислава Пежгорска – музикан по образование и професия, и художник по призвание, открива поредната си самостоятелна изложба, в Денят на художника. Картините на талантливата пловдивчанка ще бъдат подредени във  Военен клуб Пловдив. Откриването на изложбата е с начален час 16.  Велислава Пежгорска завършва  АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев"със..

публикувано на 18.10.21 в 14:45
Виктория Бисерова

Кампания търси съвременни будители сред учениците

Асоциация „Българска книга“ стартира кампания, която призовава учениците да се превърнат в съвременни будители. Тя е озаглавена „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ и е подкрепена от Министерството на образованието и науката.Целта е децата да се превърнат в добротворци. „Всяко дете, когато желае, може да дари на училището..

публикувано на 18.10.21 в 10:56

Мария Лалева избра Пловдив за премиера на новия ѝ роман

През октомври излезе новият роман на Мария Лалева „Пасиансът на архангелите“. Авторката избра точно Пловдив за премиерата на книгата ѝ. Тя ще  е утре, на 19 октомври от 18 часа в културен център „Тракарт“.   Предстои и турне за представяне на „Пасиансът на архангелите“ и Мария Лалева из страната в Бургас, Варна, Балчик, Русе и др. Романът..

публикувано на 18.10.21 в 09:46